неделя, 4 януари 2015 г.

Торта Бинго




Плодове, шоколадов блат, пухкав крем и за капак кокос и бадеми. Исках да събера възможно най-много любими вкусове и започнах да мисля как да ги комбинирам без да стане натрапчиво и претруфено. Получи се добре уцелих бинго с комбинацията, затова реших да се казва така.


Необходимите продукти: 1 яйце, 200 гр захар, 40 гр какао, 120 гр брашно, 1 ванилия, 240 мл прясно мляко, 60 мл олио, 2 ч л разтворимо кафе, 3/4 ч л бакпулвер, 3/4 ч л сода.


За крема: 1 л прясно мляко, 1 яйце, 1 желатин, 8 с л захар, 1 ванилия, 100 мл сметана, 8 с л брашно, 1/2 ч ч течен шоколад Нутела.

Допълнителни продукти: 1 банан, 1/2 ч ч сладко от боровинки, 8-10 медени бисквитки, кокосови стърготини, 30 гр шоколад и леко препечени бадеми. 


За блата смесете всички сухи съставки в купа. Всички течни смесете в друга и след това смесете, бъркайте на ръка с тел докато се хомогенизира. Изсипете в тавичка с хартия на дъното и печете на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка.
Извадете и оставете да се охлади.
За крема сварете с млякото. Смесете захарта водата и яйцето, добавете около 50-60 мл вода да се получи кашичка. Добавете ванилията и прибавете всичко към млякото. разбъркайте добре и върнете на котлона докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато. След като се сгъсти махнете от котлона и добавете шоколада. Разбъркайте добре и добавете желатина предварително накиснат в студена вода. Разбъркайте добре. Сложете блата в форма с подвижен борд и залейте с половината от крема. В другата половина от крема сложете разбитата сметана и разбъркайте. Поръсете тортата с начупени меденки, нарязан на ситно банан и боровинково сладко. След като се стегне малко крема залейте тортата с втората половина от крема и оставете в хладилник за няколко часа. 
Украсете по желание, аз използвах кокосови стърготини от страни, настърган шоколад отгоре и малко препечени бадеми по крайчето.
Получи се лека приятна шоколадова торта с плодов привкус, на мен ми хареса, на гостите им хареса - поне така казаха :) сега остава и вие да си я направите и на вас да ви хареса.

Да Ви е сладко!


1 коментар: