вторник, 18 февруари 2014 г.

Торта Шоколадова зима

  

През зимата имам повече време за стоене в кухнята, и някак повече ми се ще да си пускам фурната. Като се замисля само, колко вкусотии са излезнали от тази фурна, докато на мен ми е било много тъжно или много радостно. Всичките си емоции превъплъщавам в сладки и солени изкушения. Та днес ми е особено настрението и много се чудих, какво да забъркам сладко или солено. Накрая реших че ще е сладко, поне да си доставя малко удоволствие в напрегнатия живот и сивото ежедневие.



Огледах се и погледа ми се спря на бурканче сладко от боровинки и една самотна мандарина в панера, а в другия край на хола се мъдрят три ябълки подарени ми през миналата седмица от една приятелка. Как да не се запретне човек и да измайстори нещо. Няма да се обяснявам повече.



Необходимите продукти: 3 яйца, 200 гр захар, 1 ч ч кисело мляко, 3 с л с връх сладко от боровинки, 100 мл олио, 1 и 2/3 ч ч брашно, 3 с л брашно от рожков, 3 с л  какао, 1 ванилена захар, 1 ч л лимонена кора, 1/2 ч ч смлени лешници, 2 ч л  бакпулвер. 

Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и разбъркайте. Добавете сухите съставки предварително смесени в купа, като редувате с киселото мляко. Накрая добавете лимоновата кора и сладкото. Печете в форма за торта на 180 градуса до суха клечка.  Извадете блата и оставете да се охлади напълно. разрежете го на половина хоризонтално за да получите два по-тънки блата. 



За крема: 100 мл сладкарска сметана, 100 грама млечен шоколад, 50 гр черен шоколад, 1 банан.
Загрейте сметаната добавете шоколада и бъркайте докато се стопи напълно, оставете да се охлади и разбийте с миксер.



За намазване на блатовете: 3 ябълки, сока на 1 мандарина 5 с л захар, 1 к л канела.  
Почистените ябълки се нарязват на ситно и се слагат в малка тенджерка. Добавят се останалите продукти, всичко се разбърква и се оставя на котлона да се свари бавно до получаването на по-рядко сладко. Като е готово се добавят 2- 3 с л ликьор може да е по ваше желание. 



Плодове, листенца мента, подсладено какао и ядки за украса. 

 И така да подредим: блат намазан с ябълково сладко, крем, банани, блат отново намазан с яблково сладко и шоколадов ганаш, крем да покрием цялата торта и украса.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар