сряда, 4 декември 2013 г.

Chocolate-mint battenberg cake - Бетенберг кейк с шоколад и мента



Харесва ли ви новото ми сладкишче? Ама как ухае....



Интересен и вкусен сладкиш който съм срещала в хиляди варианти и сега реших да си направя този.



Необходимите продукти:
за кейка:160 г брашно, 4 яйца, 150 г захар, 170 г краве масло, 2 ч. л. бакпулвер, 80 г смлени сурови бадеми, 1 пакет натурално какао, 50 мл ментов ликьор, зелена сладкарска боя на върха на ножа (2-3 г), 1 ванилия, 60 мл животинска сметана, 1 щипка сол.
за ганаша: 200 г черен шоколад, 100 мл животинска сметана, 30 г краве масло, листа мента за гарниране
за шоколадова глазура: 200 г черен шоколад, 80 г глюкоза.



* Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня, сваля се от котлона и към него се добавя глюкозата, разбърква се добре. Пресипва се в купа, на дъното на която има стреч фолио, покрива се и отгоре с фолио и се оставя в хладилник поне за 1 час. Най- добре за 1 нощ.
*Маслото и захарта за кейка се разбиват до побеляване. Прибавят се яйцата - едно по едно.
 Слагат се брашното, смлените бадеми, бакпулвера и ванилията. Разбърква се добре.
 *Готовата смес се разделя надве. Към едната се добавят какаото и животинската сметана.
 Към другата – разтворената в ментовия ликьор сладкарска боя.
 *Двете смеси се разпределят в подготвена правоъгълна тава* и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се поставят върху решетка, за да изстинат.
 *Шоколадът за ганаша се нарязва наситно, сметаната се кипва и се налива към шоколада. Прибавя се маслото и се бърка се докато се разтопи, охлажда се леко.
 *Краищата на блатовете се изрязват, за да станат равни. От всеки трябва да се получат 2 правоъгълника, общо от двата блата – 4. Подреждат се шахматно, като всеки се намазва с охладения ганаш, за да се слепят. После целият кейк се намазва с ганаш. Не си позволявайте да си хапнете от ганаша пресметнат е абсолютно точно като количество.
*Глазурата се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30 минути. Разточва се между два силиконови килима с дебелина около 0,5 см и кейкът се покрива. По желание се правят шарки с нож. Ако глазурата се отпусне, може да сложите кейка за 20 минути в хладилник да стегне.
 *Полсе нарязвате на парчета, декорирате с листа мента и поднасяте.



*Правоъгълна тава с размер ~20/30 см се разделя надве, като от пергаментова хартия се оформят две правоъгълничета като терин, а между тях се поставя разделител от алуминиево фолио, за да не се огъват.



 Ето още няколко варианта на този сладкиш:
 http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1120657/battenberg-cake
 http://www.wikihow.com/Make-Battenburg-Cake
 http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/655718




*В никакъв случай не изхвърляйте изрезките от блата, не се тъпчете с него, просто си сътворете един шикозно поднесен десерт от него. Аз сварих шоколадов крем и поставих парченца от блатовете в чаши, залях с крем и украсих с трохи от кафевия блат.


Коледа е празник е уникално силен дух и атмосферата, която завладява всички е толкова празнична, лъскава и весела, че си заслужава да се почувствате специални с този сладкиш. Направете си го, насладете му се и бъдете щастливи.


 Да Ви е сладко!



2 коментара:

  1. Много вкусен десерт.Поздравления за стилното приготвяне и поднасяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , гостите ми също го харесаха заслужава си работата и продуктите!

      Изтриване