Харесва ли ви новото ми сладкишче? Ама как ухае....
Интересен и вкусен сладкиш който съм срещала в хиляди варианти и сега реших да си направя този.
Необходимите продукти:
за кейка:
160 г брашно,
4 яйца,
150 г захар,
170 г краве масло,
2 ч. л. бакпулвер,
80 г смлени сурови бадеми,
50 гр натурално какао,
50 мл ментов ликьор,
зелена сладкарска боя на върха на ножа (2-3 г),
1 ванилия,
60 мл животинска сметана,
1 щипка сол.
за ганаша:
200 г черен шоколад,
100 мл животинска сметана,
30 г краве масло,
листа мента за гарниране
за шоколадова глазура:
200 г черен шоколад,
80 г глюкоза.
* Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня, сваля се от котлона и
към него се добавя глюкозата, разбърква се добре. Пресипва се в купа,
на дъното на която има стреч фолио, покрива се и отгоре с фолио и се
оставя в хладилник поне за 1 час. Най- добре за 1 нощ.
*Маслото и захарта за кейка се разбиват до побеляване. Прибавят се яйцата - едно по едно.
Слагат се брашното, смлените бадеми, бакпулвера и ванилията. Разбърква се добре.
*Готовата смес се разделя надве. Към едната се добавят какаото и животинската сметана.
Към другата – разтворената в ментовия ликьор сладкарска боя.
*Двете смеси се разпределят в подготвена правоъгълна тава* и се пекат в загрята на
180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се поставят
върху решетка, за да изстинат.
*Шоколадът за ганаша се нарязва наситно, сметаната се кипва и се налива
към шоколада. Прибавя се маслото и се бърка се докато се разтопи,
охлажда се леко.
*Краищата на блатовете се изрязват, за да станат равни. От всеки трябва да се получат 2 правоъгълника, общо от двата блата – 4. Подреждат се шахматно, като всеки се намазва с охладения ганаш, за да се слепят. После целият кейк се намазва с ганаш. Не си позволявайте да си хапнете от ганаша пресметнат е абсолютно точно като количество.
*Глазурата се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за
30 минути. Разточва се между два силиконови килима с дебелина около 0,5
см и кейкът се покрива. По желание се правят шарки с нож. Ако глазурата
се отпусне, може да сложите кейка за 20 минути в хладилник да стегне.
*Полсе нарязвате на парчета, декорирате с листа мента и поднасяте.
*Правоъгълна тава с размер ~20/30 см се разделя надве, като от пергаментова хартия се
оформят две правоъгълничета като терин, а между тях се поставя
разделител от алуминиево фолио, за да не се огъват.
Ето още няколко варианта на този сладкиш:
*В никакъв случай не изхвърляйте изрезките от блата, не се тъпчете с него, просто си сътворете един шикозно поднесен десерт от него. Аз сварих шоколадов крем и поставих парченца от блатовете в чаши, залях с крем и украсих с трохи от кафевия блат.
Коледа е празник е уникално силен дух и атмосферата, която завладява всички е толкова празнична, лъскава и весела, че си заслужава да се почувствате специални с този сладкиш. Направете си го, насладете му се и бъдете щастливи.
Много вкусен десерт.Поздравления за стилното приготвяне и поднасяне!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , гостите ми също го харесаха заслужава си работата и продуктите!
Изтриване