сряда, 4 декември 2013 г.

Chocolate-mint battenberg cake - Бетенберг кейк с шоколад и мента



Харесва ли ви новото ми сладкишче? Ама как ухае....



Интересен и вкусен сладкиш който съм срещала в хиляди варианти и сега реших да си направя този.



Необходимите продукти:
за кейка:
160 г брашно
4 яйца
150 г захар, 
170 г краве масло, 
2 ч. л. бакпулвер,
80 г смлени сурови бадеми, 
50 гр натурално какао, 
50 мл ментов ликьор
зелена сладкарска боя на върха на ножа (2-3 г), 
1 ванилия,
60 мл животинска сметана,
1 щипка сол.
за ганаша:
200 г черен шоколад, 
100 мл животинска сметана, 
30 г краве масло, 
листа мента за гарниране
за шоколадова глазура: 
200 г черен шоколад,
80 г глюкоза.



* Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня, сваля се от котлона и към него се добавя глюкозата, разбърква се добре. Пресипва се в купа, на дъното на която има стреч фолио, покрива се и отгоре с фолио и се оставя в хладилник поне за 1 час. Най- добре за 1 нощ.
*Маслото и захарта за кейка се разбиват до побеляване. Прибавят се яйцата - едно по едно.
 Слагат се брашното, смлените бадеми, бакпулвера и ванилията. Разбърква се добре.
 *Готовата смес се разделя надве. Към едната се добавят какаото и животинската сметана.
 Към другата – разтворената в ментовия ликьор сладкарска боя.
 *Двете смеси се разпределят в подготвена правоъгълна тава* и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се поставят върху решетка, за да изстинат.
 *Шоколадът за ганаша се нарязва наситно, сметаната се кипва и се налива към шоколада. Прибавя се маслото и се бърка се докато се разтопи, охлажда се леко.
 *Краищата на блатовете се изрязват, за да станат равни. От всеки трябва да се получат 2 правоъгълника, общо от двата блата – 4. Подреждат се шахматно, като всеки се намазва с охладения ганаш, за да се слепят. После целият кейк се намазва с ганаш. Не си позволявайте да си хапнете от ганаша пресметнат е абсолютно точно като количество.
*Глазурата се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30 минути. Разточва се между два силиконови килима с дебелина около 0,5 см и кейкът се покрива. По желание се правят шарки с нож. Ако глазурата се отпусне, може да сложите кейка за 20 минути в хладилник да стегне.
 *Полсе нарязвате на парчета, декорирате с листа мента и поднасяте.



*Правоъгълна тава с размер ~20/30 см се разделя надве, като от пергаментова хартия се оформят две правоъгълничета като терин, а между тях се поставя разделител от алуминиево фолио, за да не се огъват.



 Ето още няколко варианта на този сладкиш:




*В никакъв случай не изхвърляйте изрезките от блата, не се тъпчете с него, просто си сътворете един шикозно поднесен десерт от него. Аз сварих шоколадов крем и поставих парченца от блатовете в чаши, залях с крем и украсих с трохи от кафевия блат.


Коледа е празник е уникално силен дух и атмосферата, която завладява всички е толкова празнична, лъскава и весела, че си заслужава да се почувствате специални с този сладкиш. Направете си го, насладете му се и бъдете щастливи.


 Да Ви е сладко!



2 коментара:

  1. Много вкусен десерт.Поздравления за стилното приготвяне и поднасяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , гостите ми също го харесаха заслужава си работата и продуктите!

      Изтриване