събота, 7 декември 2013 г.

Базелски меденки

 
Рецептата за тези вкусни постни меденки отново открих при Йоли. Въобще не съм се колебала дали да ги направя направо ги забърках, особено като разбрах че може да ги забъркам днес и да ги довърша утре. Още нещо може да ги направите седмица преди Коледа така няма да се натоварвате точно два дни преди празника.


Необходимите продукти: 225 гр мед, 150 гр захар, 100 гр орехови ядки, 1 с л лимонова кора, 1 ч л бакпулвер, 1 ванилия, 300 гр брашно, 1 ч л подправки за меденки. 


Сложете меда, захарта и подправките в съд който можете да загреете и оставете на котлона докато се разтопи захарта на слаб огън. Отместете от котлона, добавете лимоновата кора и орехите.  Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги прибавете на части към медената смес. Оставете поне 30 минути, аз  лично избрах да ги оставя поне за 1 ден в хладилник.
* Това беше голяма грешка оставите ли го в хладилник не го оставяйте в съда, а го разточете, защото след това е невъзможно. Тестото се втвърдява и няма точене. 


Разточете върху хартия за печене на дебелина 6-7мм. и печете на 180 градуса за около  15-20 минути. Нарежете докато е топъл блата. След като изстинат съхранявайте в затворена кутия. Може да добавите резенче ябълка, за да омекнат по-бързо.


Украсата може да направите по желание с глазура по ваш избор. Аз ги направих със захарна глазура и малки цветенца от фондан оцветен с боичките на д-р Йоткер.
 

Да Ви е сладко!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар