Необходимите продукти: 1 яйце, 2 с л течен мед, 40 гр захар, 10 гр мая, 100 мл прясно мляко, 70 гр масло+ 2 сл мас, 250 гр брашно, 1 ванилия, 1 ч л лимонова кора, 30 гр тъмни стафиди, 50 гр нарязани сушени плодове, 70 гр бадеми.
За пълнеж 200 гр бадемов марципан, аз сложих 150 гр + 50 гр шоколад, така марципана е по-вкусен според мен.
За намазване 30 гр масло
За поръсване пудра захар
Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда.
Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора.
Разбъркайте добре.С
брашното омесете меко и леко лепкаво тесто. Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура покрито с кърпа или фолио. Става лепкаво тесто но като втаса се оформя лесно с набрашнени ръце. Не добавяйте повече брашно, защото ще станат твърди.
Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.
С ръце направете питка от всяко парче тесто. В средата сложете по
едно парче марципан и загърнете така, че да имитирате бебешки повой.
Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени".
Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете щолените за около 20 - 25 минути.
Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар.
Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки щолен в найлоново
фолио. Могат да се съхраняват две седмици така се получават още по вкусни, защото се смесват ароматите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар