Много обичам тиква, особено тези тънки дълги тикви, цигулки. Без много семки, лесно се белят и стават много вкусни печени или на сладкиши. Сега съм намислила да пробвам и сладко.
Но първо сладкиш с печена тиква, орехи Пекан, канела и мед. Каква комбинация само, ако знаете какъв аромат се носи покрай този вкусен сладкиш.
За тестото: 150 гр брашно, 50 гр орехи пекан, 75 гр масло, 50 гр захар, 1 яйце, 1 прахче ванилия.
Тестото се приготвя от студено масло което бързо се прави на трохи с брашното и захарта, добавя се яйцето и се оформя тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Разточва се кора и се слага във форма за пай. Надупчва се леко и се покрива с хартия за печене, а отгоре се изсипват бобени зрънца да го притиска по време на печенето. Печете до златисто на 170 градуса до 25 минути. Залива се с крема и се украсява с орехови ядки.
Тестото се приготвя от студено масло което бързо се прави на трохи с брашното и захарта, добавя се яйцето и се оформя тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Разточва се кора и се слага във форма за пай. Надупчва се леко и се покрива с хартия за печене, а отгоре се изсипват бобени зрънца да го притиска по време на печенето. Печете до златисто на 170 градуса до 25 минути. Залива се с крема и се украсява с орехови ядки.
Необходимите продукти за крема: 1 купичка печена тиква, 10 ядки от орехи пекан , 1 шепа тиквени семки, 4-5 с л сладко от тиква, 1 ч л канела, 500 мл прясно мляко,1 яйце, 1 ванилия, 1к л канела, 2 с л брашно.
Сварете млякото.
Пасирайте тиквата с горещото прясното мляко, добавете яйцето с брашното предварително разбити. Сладкото и подправките сложете на края и върнете на котлона за 2 минути
Кремчето е готово.
Изсипете го в готовата платка и печете още 20 минути. Хубаво е да го оставите да стегне няколко часа преди да го разрежете.
А сега е време за "рачел" от тиква по импровизирана от мен рецепта.
Тиквата се обелва и нарязва на парченца, потапя се във вода със сода и се оставя да преседи няколко часа. Сложих рачел в кавички, защото от много бързане тиквата не се стегна и се разкашка, но пък се получи нещо, което толкова ми хареса, че хич не се ядосах. Пак ще направя този път с вар за да стегне хубаво тиквата, но ароматите ще ги повторя. Уникални са!
Направих съвсем малка доза за да пробвам ароматите.
Необходимите продукти: 800 гр тиква, 700 гр захар, 400 мл вода, 100 мл глюкоза, 1 канела, 1 звезден анасон, 1 карамфил, 1 листенце барбароза, 1 щ лимонена киселина.
Сложете захарта и водата да заври и да се стопи захарта. Добавете глюкозата и оставете да поври 1 минута. Добавете парченцата тиква и варете до готовност. Добавете пръчицата канела и другите подправки докато ври. Добавете шипка лимонена киселина когато е сварено сладкото и сте готови да налеете в бурканчета. Затворете докато е горещо и няма нужда от варене.
Импровизирайте и да Ви е сладко!
А за тези на които не им се чака и бързо искат да си хапнат тиква, ето и една печена .
Няма коментари:
Публикуване на коментар