вторник, 8 октомври 2013 г.

Орехов пай с ябълки и тиква



Есента предлага изобилие от плодове и зеленчуци. А аз  предлагам на вашето внимание един сладкиш набързо скалъпен с подръчни есенни материали.
Резултатът е достоен за парти или поне да си поканите приятелка на кафе.


За тестото: 150 гр брашно,  75 гр масло, 50 гр захар, 50 гр орехи,1 яйце, 1 ванилия.

*За де се раздробят орехите добре ги сложете в робот заедно със захарта. Разбийте няколко пъти добавете маслото и брашното и разбийте до получаването на трохи. Изсипете в купа и добавете яйцето, омесете тестото и го завийте във фолио. Разточете леко да стане като кора с дебелина 1 см. Хубаво е да предвидите по-голямо парче фолио, много лесно се разточва в него. 
  *За да разточите лесно охладеното тесто го оставете във фолиото и точете заедно с него. Това ще улесни и прехвърлянето във формата за пай.
*Оформете борд и надупчете с вилица, покрийте с хартия за печене. Изсипете бобови зърна върху хартията и печете на 180 градуса до бледо зачервяване на тестото. 


За плънката: 3 ябълки, няколко парченца печена тиква, 1 к л канела 10 гр масло, 1/2 ч ч захар, 1 ч ч орехови ядки. Да Ви издам една тайна тази тиква пекох заедно с пръчка канела едно карамфилче и едно звездно анасонче. И да не забравя - една две корички от портокалово сладко. Получава се уникално нещо тиква с аромат на портокал.

*Задушете ябълките в маслото и захарта, добавете канелата и орехите накрая. Подредете ги върху изпечената основа за пай. Сложете няколко резенчета тиква и залейте с млечната смес.

За заливката: 2 яйца, 100-150 мл прясно мляко, 1 ванилия. 


  *След това печете още 30 минути да се стегне млечното кремче. Извадете от фурната, оставете да се охлади напълно, поръсете с пудра за разкош и поднесете с кафе или друга напитка по желание.


       Имам още ябълки очаквайте продължение. Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар