неделя, 7 май 2017 г.

Понички с ванилов крем и шоколад



Рецептата си харесах тук и добавих малко аромати и туй онуй.  Получиха се страхотни неделни глезотии, кога друг път ще си направите вкусни понички и ще им се насладите в компанията на домашните любимци.



Необходимите продукти: 750 гр брашно, 42 гр мая,1 ч л сол, 5 с л захар, 1 с л мед, 80 мл портокалов сок, 250 мл прясно мляко, 50 гр краве масло, 4 яйца, 1 с л ром, 1 ванилия, 1 ч л лимонови корички, 40 гр картофено брашно.
за крема: 10 с л брашно, 70 г масло, 1 ванилова шушулка, 200 гр захар, 1 л прясно мляко, 3 яйца, 100 гр бял шоколад. 
Пудра захар за поръсване или шоколад за потапяне. Аз ги наръсих с три вида шоколад, получиха се много добре.
Олио за пържене за малка тенджерка или касерола около 300 мл.




Маята се разтваря в топло прясно мляко с мед и се изчаква да шупне. Яйцата се разбиват със захарта и портокаловия сок в купичка. Брашното се пресява, прави се кладенче, слага се сол, добавят се яйцата и маслото и се замесва тесто, като по малко се добавя и млякото с маята. Меси се до меко тесто, което да не лепне по ръцете. Оставя се да втаса 1 час. 
Или просто замесвате всичко във хлебопекарна бързо, лесно и спестява време и сили, през това време си пригответе крема. 




В тенджерка изсипваме 800 мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилията и ги оставяме на котлона да заврат. Яйцата се разбиват в купа с останалите 200 мл мляко и брашното. Тази смес изсипваме на тънка струйка при заврялото мляко и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и стане на гладък пухкав крем. Маха се от котлона и се добаве шоколада на паеченца. Оставя се да се охлади.

Втасалото тесто се разделя на 3 равни части, всяка се разточва на кръгла кора с дебелина около сантиметър изрязват се кръгове. Изрезките се отделят и накрая от тях се разточва кора, изрязват се кръгове до свършване на тестото, поръсват се леко с брашно и се оставят за още 15 мин. да починат. Пържат се на маслена баня на средна температура от двете страни. Отцеждат се върху домакинска хартия и се пълнят охладени с крема. За пълнене се използва пош с дълъг накрайник. Накрая се поръсват с пудра захар или се потапят в разтопен шоколад.


Да Ви е сладко!

Ако Ви харесва да майсторите вкусотии от тесто, направете си ги и споделете рецептата с бутоните под публикацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар