Е това е то, като ме хване някоя вълна и докато не ме изхвърли на брега не мирясвам. Нося се сега по едни френски десерти и все на еклери налитам.
Необходимите продукти: 150 мл вода, 60 гр масло, 1 ч л захар, 80 гр брашно, 4 яйца, 1 ванилия.
За крема 250 гр маскарпоне, 200 мл сметана 35% масленост, 100 гр лешникова нуга. 100 мл кондензирано мляко.
Затоплете нугата на водна баня, добавете я към леко разбитото маскарпоне с кондензирано мляко. Накрая добавете и разбита сметана. Прехвърлете крема в пош с тъничък накрайник и оставете в хладилника да стегне.
За глазурата: 40 гр шоколад с вкус на карамел, 40 гр млечен шоколад, 20 гр бял шоколад, 1 -2 ч л олио.
Разтопете 60 гр от шоколадите на водна баня. Отстранете от топлината и добавете останалият шоколад и олиото. Бъркайте докато се разтопи шоколада и стане гладка смес.
За декорация: лешников крокант и бял шоколад или каквото ви хрумне друго.
Направете парено тесто, като сложите водата с маслото и захарта в касерола и ги оставите да заврат. Добавете блашното наведнъж и бъркайте докато се получи гладка топка. Отстранете от котлона и след няколко минути започнете да прибавяте яйцата едно по едно. Бъркайте до хомогенност след всяко. Последното яйце разбийте в чашка и добавяйте по малко, за да избегнете възможността да направите тестото много рядко. Прехвърлете тестото в пош и дресирайте върху хартия за печене, намажете с остатъка от яйцето и печете за 30 минути на 190 градуса.
Извадете еклерите от фурната и оставете да се охладят напълно. Напълнете ги с пош и глазирайте след това.
Аромата на лешниковата нуга е уникален, в комбинация с лекият карамелен шоколад направо те кара да посягаш към чинията без никакви задръжки.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесаламоята идея за вкусни еклери, направете си ги и споделете с бутоните под публикацията.
А тези малки профитероли са с малинов крем и малинова глазура, точно за една хапка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар