четвъртък, 25 май 2017 г.

Капрезе с тиквички и още нещо


Чудих се какво да си напправя за лека вечеря и се порових в рецептите с тиквички на Блоговодител. Не ми се пържеше или печеше исках свежа и лесна, бърза и вкусна вечеря.
И така се натъкнах на предложението на Таня, хареса ми и реших да си го направя набързо.


Необхосимите продукти: 3 тиквички, 3 домата, 3 бр моцарела. 
За пестото: 1 връзка магданоз, 3-4 листа джоджен, 1 скилидка чесън, 1/2 лимон, зехтин, сол черен пипер, 1/4 ч ч сусам, 1/4 ч ч слънчогледови семки, 1/4 ч ч твърд кашкавал.
Не се сдържах и семчици добавих. 


Сложете всички продукти в тесен съд и с помощта на пасатора направете пестото така както ви харесва, може да е по- ситно и по-едро. Добавете си сол и лимонов сок на вкус.


Тиквичките почистете и осолете, оставете да постоят и да си пуснат малко от водата, но не прекалено дълго. Минете ги през тигана и сте готови остава само да сглобите ястието.
Сложете тиквичка и върху нея подредете домат и моцарела. Поръсете леко със зехтин и морска сол. Сложете от пестото и декорирайте с магдаоз.

Ако имате повече тиквички, като мен направете си сос и похапнете лека вечеря.
За соса: 4 с л кисело мляко, 2 с л заквасена сметана, 2 с л зехтин, 1 скилидка чесън, сол, 1 с л песто.


За хлебчето само ще ви кажа, че е уникално и друг път съм правила хлебче с белтъци и мляко става супер, ако искате пробвайте. 
Ориентировъчно общо 500 мл течност, в която са включени 4 белтъка прясно мляко и 2 с л с връх, 15 гр прясна мая, 2 ч л захар, 1 1/2 ч л сол, 2-3 с л олио, брашно за средно меко тесто. След като тестото се омеси втасва за около 40 минути. Формува се и отново се оставят да втасат. Намазах с 1 с л меласа разредена с 2 с л вода и поръсих със семена.
Слагам ги в студена фурна и пека на 180 градуса за около 30 минути.


Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала тиквената ми идилия направете си я и споделете с бутините под публикацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар