четвъртък, 28 август 2014 г.

Немска шоколадова торта - German cake




Тази торта избрах за рождения ден на баща ми. Много се чудих дали да е толкова шоколадова, че в тази жега е малко тежичка, но шоколадовото в мен надделя. Започнах и да ви кажа не съжалявам. Рецептата която използвах е тази  дано и на вас ви хареса. Правих подобна преди време и се надявам да бъде още по-добра все пак е за рожден ден и то не на някой друг ами на баща ми, най-големия ми критик. 


http://www.allfood.recipes/german-chocolate-cake/


За блатовете: 120 гр черен шоколад, 6 с л вода, 1 ч ч масло, 1 1/4 ч ч +1/4 ч ч захар, 4 яйца ( разделени белтъци от жълтъци), 2 ч ч брашно, 1 ч л сода, 1 чл бакпулвер, 1/2  ч л сол, 1ч ч мътеница, 1 ч л ванилов екстакт.

За пълнежа: 1 ч ч сметана, 1 ч ч захар, 3 жълтъка, 6 с л масло, 1/2 ч л сол, 1 ч ч орехи (леко запечени и натрошени), 1 1/3 ч ч кокосови стърготини (леко запечени).

За ромовия сироп: 2/3 ч вода, 1/2 ч ч захар, 4 ч л тъмен ром.

За шоколадовия айсинг: 200 гр тъмен шоколад, 2 с л светъл царевичен сироп, 3 ч л масло, 1 ч ч сметана.



*Загрейте фурната на 175 градуса. пригответе си две форми около 25 см с хартия на дъното. 
*Пресейте брашното заедно със солта, бакпулвера и содата. 
Разтопете шоколада с водата и оставете настрани, за да се охлади до стайна температура. 
Разбийте маслото 1 1/4 ч ч захар около 5 минути, добавете разтопения шоколад и разбийте докато се хомогенизира. Добавяйте жълтъците един по един, като разбърквате след всеки.
Намалете скоростта на миксера и добавете половината от брашното. Добавете мътеницата и разбъркайте. След това и останалото брашно.
Разбийте белтъците до меки връхчета и бавно добавете 1/4 ч ч захар, разбивайте до лъскави връхчета. Сложете 1/3 от белтъците при другата смес разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете и останалите белтъци.
Разделете тестото в двете приготвени форми, печете за 45 минути до суха клечка. Оставете да се охлади напълно.


*Пълнежа се приготвя, като разбъркате сметаната, жълтъците, захарта на средна степен с миксера. Започнете да загрявате сместа като бъркате непрекъснато докато се сгъсти. В друга купа смесете ядките маслото, солта и кокоса. Залейте с горещия крем и бъркайте докато се разтопи маслото. Изстудете напълно до стайна температура, след това сложете в хладилник.
*За сиропа е необходимо да загреете водата и захарта докато се разтопи, махнете от котлона и добавете рома.


*За шоколадовия айсинг  сложете начупения шоколад, царевичния сироп и маслото в купа. Загрейте сметаната и залейте шоколада. Оставете за минута и след това разбъркайте добре.Оставете да се охлади и сложете в хладилник за 1 час.


*Охладените блатове разрежете на две  за да се оформят 4 еднакви блата. Сложете първия в чиния и сиропирайте леко. Сложете 1/4 от пълнежа, разпределете добре до крайчетата сложете отгоре втория блат и така до горе. Измажете тортата отстрани с шоколадов айсинг. След това шприцовайте борд отстрани на пълнежа най-отгоре. Доукрасете с тънки струйки разтопен шоколад. 




Честит рожден ден тате, да си ми жив и здрав още много години!
Да Ви е сладко!



Някои от тези досадно еднакви снимки ще бъдат заменени с кадри от празника :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар