петък, 29 август 2014 г.

Кейк с меласа и лавандулова глазура



Интересна рецепта с различни аромати на меласа и лавандула. Аз отдавна се каня да направя нещо с лавандула и благодарение на една приятелка имам китка лавандула. Благодаря ти Гери, веднага се отзова на молбата ми. Благодаря и на Йоана за рецептата, мисля че всеки трябва да я изпробва.


Необходимите продукти: 100 гр меко масло, 100 гр захар, 1/4 ч л сол, 1ч л сода, 320 гр меласа, 3 яйца, 350 гр брашно, 120 мл течна сметана.

За глазурата: 100 захар, 60 мл прясно мляко, 1 с л масло, 100 гр пресята пудра захар, 1 с л мед, 1 капка виолетова боя, 1 ч л сушени лавандулови цветове.


Маслото се разбърква със солта и содата. Постепенно се добавя захарта и разбъркването продължава докато маслото стане леко и пухкаво. Добавя се меласата и 60 гр. от брашното. Сместа се разбърква хубаво. Слагат се яйцата едно по едно в сместа и се разбъркват докато се усвоят добре. Накрая се добавя на части останалото брашно, като се редува със сметаната. Трябва да се получи гладко и гъсто тесто. Форма за кейк се намазва с масло. Тестото се изсипва във формата и се заглажда на повърхността. Кейка се пече 40 минути в предварително нагрята фурна на 160°C. След като се извади от фурната се оставя във формата за 15-20 минути. Изважда се от формата и се оставя да изстине напълно.

Кейка се покрива с лавандуловата глазура: Захарта, млякото и маслото се слагат на котлона да заврат. Щом се разтопи захарта, сиропа се маха от котлона и в него се добавя медът и лавандуловите цветове. Оставя се да изстине за няколко минути. Добавя се пудрата захар и боята. Глазурата се разбърква хубаво и се оставя да охлади напълно. Когато изстине се сгъстява. Ако остане прекалено течна се добавя още пудра захар до желаната гъстота.

Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар