понеделник, 25 август 2014 г.

Запечени патладжани с доматен сос и кашкавал



Лятото е време за по-леки ястия, аз предпочитам зеленчукови не пържени, а печени на грил или фурна.

Необходимите продукти: 3 патладжана, 2-3 тиквички, 2 скилидки чесън, 350 мл гъст доматен сок, 1 с л сух босилек, сол, 1ч л кафява захар, 1 глава  лук, олио или зехтин. 


Около 1 литър суров доматен сок се редуцира до 350-400 мл. Задушава се леко лука и чесъна и се добавя доматения сос. Добавя се сол, захар, и босилек, запържва се като се бърка непрекъснато. 


Почистете патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина половин сантиметър. Посолете ги и ги оставете да се отцедят малко. Намажете ги леко със зехтин и ги запечете на грил тиган за кратко. Предварително приготвеният сос разделете на две и изсипете половината в малка тавичка за печене. Подредете патладжаните отгоре и отново залейте със сос. Отгоре подредете тиквичките и запечете за 10-15 минути. Поръсете с кашкавал и запечете за още 3 минути, докато се разтопи и леко запече кашкавала. Поднесете с домашно приготвен хляб, аз заложих на типови хлебчета. Комбинацията се оказа сполучлива. 


Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар