четвъртък, 22 август 2013 г.

Изненада в плик и зеленчуци с балсамова редукция



Това е идея която ми се върти от известно време да си направя пилешко филе, но ми се искаше да не е обикновена суха пилешка пържола а нещо богато сочно и ароматно. Изглежда този пост ще е един от най дългите, докато обясня всичко. 


Необходимите продукти: пилешки гърди, хималайска сол, черен пипер, кимион, мащерка зехтин, розмарин. Патладжан, топено сирене за мазане, топено сирене (в опаковка като салам).
За гарнитурата: 1 глава лук 4 моркова, 3 чушки, редукция от балсамов оцет, соев сос.   
Кори за баница по две на филе, 50 гр масло. 



Месото се маринова и се оставя в хладилника поне за час. След като се ароматизира добре се грилова на скара или грил тиган за кратко от двете страни на месото. Патладжана се нарязва на ленти и се посолява да се отдели горчивата течност. Намазват се с зехтин и се запичат леко на грил тиган.  Намазва се една кора с 5 грама масло, отгоре се слага втората кора и се маже пак с масло. Поставя се парче патладжан парче топено сирене, филе. Филето се намазва с една чаена лъжичка топено сирене за мазане. Загъва се като плик и се маже с масло, поръсва се със сусам. Пече се на 190 градуса за 40-50 минути.


Гарнитурата се приготвя лесно, за кратко се запържват зеленчуците, като се внимава да не омекнат напълно. Трябва да останат сладки и леко хрупкави. 


Редукцията се приготвя от: 1 каф. чашка балсамов оцет, 1 каф. чаша сладко от къпини (може и от друг плод), 3 с л мед, 1 с л кафява захар, 1 щ сол. Всички продукти се слагат в малка тенджерка и се оставят да заврат. Къпините се намачкват прецеждат се и всичко отново се връща на котлона да се редуцира, докато се сгъсти.
От това количество се получава една чашка редукция, може да си я затворите в бурканче и да я използвате, когато ви се прииска нещо различно и вкусно. 


Сервирайте по едно филе с порция зеленчуци поръсете с редукция и соев сос.
Да Ви е сладко!   


Няма коментари:

Публикуване на коментар