сряда, 28 август 2013 г.

Торта Еклер с двойна доза крем


Дълго търсих подходяща торта за този специален ден.


Рецептата на Йоли много ми хареса, използват се продукти, които винаги имам в къщи. Приготвя се на няколко етапа и може да си задоволиш неистовото желание за бъркане по всяко време. Промених много малко в цялата рецепта добавих още една доза крем.
 Избрах точно нея за рождения ден на баща ми защото исках да се съобразя и с неговият вкус. Той е по по-традиционните вкусове, не обича много сметанови и мазни кремове. Бива си го моя татко изключителен кулинарен критик е и без да казва нищо, ще го разбера дали му е харесало. Това ще е моята изненада за вечерта надявам се да има добри отзиви след като я опита. 
И така Еклер торта с повечко крем!


За блата :1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 75 г стопено масло.
Разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчната смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре всичко. Сипете тестото в тортена форма с диаметър 26 см , покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 30 минути.
За крема: 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 8 с.л.захар, 5 с.л.брашно, 1 ванилия, 15 г желатин (1 и половина пакетчета), 200 гр бял шоколад, 1 ч ч сметана, от мен една допълнителна ароматна нотка есенция пъпеш за лятно настроение.

За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, разбъркайте и добавете останалото мляко. Сварете гъст крем. Свалете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате  докато се стопи. Докато крема е горещ добавете белия шоколад, бъркайте докато се стопи.  Оставете крема да изстине. Разбийте сметаната на сняг, разбийте крема с миксер на бързи обороти и добавете сметаната. Крема ще е малко по-рядък но ще стегне след това от желатина.  



За еклерите:250 мл вода, 75 г масло, 150 г брашно, 1/2 ч.л. захар, щипка сол, 4 яйца
За шоколадовият крем:500 мл прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.захар, 5 с.л.брашно, 1 ванилия, 150 гр тъмен шокоад, 1 ч. л. лимонова кора.
Няма да се спирам подробно на направата на еклери всеки може да види това тук.

За сиропа: 1/2 ч ч сироп от компот праскови, 2 с л ром

За глазурата: 2 белтъка, 100 гр захар, ванилия

За украсата: шоколад, бадеми, захарни украси аз си направих и малки цветчета от фондан, няколко еклерчета.


Сглобяване: първо поставете блата в чиния за торта , сиропирайте го леко.Сложете ринг или разглобяем борд от форма за торта  Намажете на 1,5 см дебелина крем подредете еклери върху него. Залейте с останалия крем поръсете с какао и ако има възможност захлупете с нещо. Оставете да се стегне в хладилника за няколко часа.
След като добре се охлади се отстранява ринга и се украсява с белтъчната глазура. С помощта на горелка запечете леко белтъчната глазура, ако нямате загрейте грила на фурната на 300 и сложете тортата за кратко.
Украсете по ваше желание с малки еклерчета, ядки, бадеми и каквото ви харесва.



С много любов за моя тати! Ако и вие решите да си я направите да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар