четвъртък, 29 август 2013 г.

Прасковена тарта




Имам праскови и си търся рецепта, търся търся и си харесвам такава за ябълки. Ами не ми пука почвам я с праскови. Още докато приготвях пълнежа се разнесе такъв аромат, че ако имаше бременни наоколо щях да имам проблеми. Рецептата е на Йоли, аз внесох само малки промени.  Не се чудете за тази рецепта, а просто я направете и се насладете на вълшебният вкус.     


Необходимите продукти: 350 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 120 г захар, 1 цяло яйце, 1 жълтък, 200 г студено масло
Продукти за пълнежа: 1 кг праскови, 20 г масло, 5 с.л. захар, 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. накълцани печени бадеми (без сол), настъргана кора от 1 лимон, 3 с.л. ром.
Приготвяне
В купа се размесват брашното, бакпулвера, ванилията, захарта и портокаловата кора. Прибавете яйцето, жълтъка и студеното масло, нарязано на парченца.С ръце се омесва тесто да получаване на гладко тесто. Оставете да се охлади за 30-40 минути в хладилника.


Прасковите се почистват от семките и се нарязват на парченца. Задушават се в маслото за кратко. Посипват се със захарта, заливат се с рома и продължават да се задушават, докато течността изври напълно и захарта започне да се карамелизира. Към края се слагат стафидите, орехите, ванилията и лимоновата кора.Сместа се оставя да изстине.




Дъното и стените на тортена форма се намазват с масло и се поръсват с брашно или се опаковат с хартия. 2/3 от тестото се разточва на тънка кора с 6 см. по-голяма от диаметъра на формата. Пренася се внимателно, аз го разточих върху фолиото беше много добра идея, и се слага на дъното на тортената форма така,че да покрие и стените. Надупчва се с вилица. Посипете една шепичка кокосови стърготини и грис преди да сложите плънката, така ще се предотврати възможността долния блат да стане клисав. Плънката се разстила на равномерен пласт.Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя внимателно върху прасковите, като краищата на тестото се прищипват. Може да направите малки дупчици за украса отгоре. Аз намазах се с жълтък и поръсих с захар и бадеми.  Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто.


Да Ви е сладко !


Няма коментари:

Публикуване на коментар