петък, 12 октомври 2012 г.

Ябълков пай с розички


Какво Ви се хапва есенно време ? Не ви ли се иска да се потопите в аромат на ябълки, орехи и всичко което ви дава есента?


Това е страхотна рецепта на Йоли, която винаги ни дава уникални идеи. Аз както винаги нещо си променям , кога по желание кога поради липса на някой продукт. За тази рецепта всичко беше на лице и изведнъж дзак няма бадемово брашнооооо. Ами без да го мисля много си настъргах на добрата стара мелничка 100 гр орехи и се започна,  най - трудното от цялата рецепта е нарязването на 4-5 ябълките на лентички . 


За тестото са необходими: 125 г масло, 70 г пудра захар ,1 яйце , 1 ванилия 1 ч. л. портокалова кора настъргана, 150 г брашно, 100 г  настъргани орехи. Аз приготвих тестото и го оставих в хладилник докато се справя с ябълките и крема. Това ме улесни много защото иначе щеше да се размекне много.


За крема :400 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 ч. л. портокалова кора, 6 с. л. захар, 4 с. л. брашно.  Сложете млякото и виното да се загреят и смесете останалите съставки в голяма купа.трябва да стане кашичка добавете малко мляко и след това изсипете всичко в млякото . Върнете на котлона и бъркайте докато получите гъст крем.
 И накрая не забравяйте ябълките нарязани с белачка за картофи на тънки лентички с кората, и малко сладко от кайсии за намазване.

Сглобете като в форма за пай сложете тестото на дъното и оформете с пръсти докато се изравни по цялото дъно, оформете и борд достатъчно висок да не ви излезе крема. Изсипете крема и украсете с розичките от ябълки. Намажете розичките с разредено сладко о кайсии. Печете в загрята на 180 градуса фурна докато се изпече блата и ябълките.
Не си мислете че можете да устоите на аромата след като го извадите от фурната. Направо го занесете на най- безлюдното местенце в дома си докато изстине. Иначе ще го нападнете гарантирам и няма да спазите съвета на Йоли да се сервира напълно охладен , няма да сложа снимка за доказателство на това твърдение, че малко ме е срам. 
Ето и оригиналната рецепта на Йоли    http://yoli-www.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html

 “I’m joining TidyMom and Whirlpool for the 4th Annual Love the Pie Party and entered to win a new Whirlpool Gold® Induction Range

Няма коментари:

Публикуване на коментар