събота, 23 юли 2016 г.

Спаначена торта с портокали


През лятото има толкова зеленчуци и плодове които искам да преобразя в някой сладкиш, че ги измислям едни ей такива торти. Ама тази е много вкусна, чак се чудя дали да не хапна трето парче. 


Необходимите продукти: 4 белтъка, 100 гр захар, 1 ванилия, 3/4 ч ч брашно, 1/2 ч ч пюре от спанак( аз използвах замразен спанак който пасирах) 2 с л олио, 3 с л каймак, 7 гр бакпулвер.
Разбийте белтъците на сняг с 2 с л захар, добавете пюрето, каймака и олиото, след това на части прибавете брашното с бакпулвера.
Изсипете в подходяща форма и печете във фурна загрята на 180 градуса.
Оставете да се охлади


За сиропа: 3 с л сгусчонка, 100 мл прясно мляко.
Загрейте ги на котлона и сиропирайте изстиналият блат.

За крема: 4 жълтъка, 50 гр захар, сока на 2 портокала, 5 с л каймак, 1 ванилия,1 желатин, 100 гр бял шоколад, 250 гр маскарпоне, ако имате био портокал може и коричка от портокал да сложите за разкош.
Загрейте сока на портокал с каймака, захарта и жълтъците. При непрекъснато бъркане варете до 80 градуса на сместа. Махнете от котлона и добавете шоколада на парченца. Разбъркайте добре и добавете на киснатият желатин. Оставете да се охлади на стайна температура. Отделете 150 мл от сместа и към останалата добавете маскарпонето. Разбъркайте до хомогенност.


Сголбяването е супер лесно, поставете блата в тортена чиния и сложете ринг около него. Сиропирайте и изсипете крема с маскарпоне отгоре. Заравнете и оставете да се стегне в хладилник. Залейте с отделената смес от портокали и отново охладете. Украсете по ваше желание.
  

Да Ви е сладко!

Ако ви е харесала моята бърза вкусна тортичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията!


2 коментара:

  1. Ох, ама че ги измисляш:)
    И не е ли несправедливо за едни да няма и парче, а други трето да режат.
    Аз съм два дена след почивка и още не съм приготвила нищо сладичко, а така съм зажадняла за домашен сладкиш:), ама пусто още ми е отпускарско и мързеливо(не че не изпрах все живо):))

    ОтговорИзтриване
  2. Има и такива моменти и аз съм малко в застой, в тази жега в Пловдив не се диша, камо ли да се готви.

    ОтговорИзтриване