събота, 5 март 2016 г.

Питка със сусамов тахан от Харманлийският край



Идеята за тази питка ми даде една много симпатична и добра докторка. Сподели, че рецептата е от Харманлийският край, но рецепта точна нямам. Реших да пробвам по описанието което получих от нея и резултата е страхотен, ароматен и много различен на вкус хляб. 


Необходимите продукти: 2 яйца, 200 мл прясно мляко, 4 с л кисело мляко, 15 гр прясна мая, 1 ч л сол, 5 с л захар, 500 гр брашно. 
За плънката: 1/2 ч ч сусамов тахан, 50 гр масло, 2 шепи сусам.



Замесете тестото в хлебопекарна или миксер с кука. Оставете да удвои обема си. Разточете тестото на голяма правоъгълна кора, намажете със сусамов тахан  смесен с маслото и поръсете със сусам. Навийте кората на руло и след това на охлювче. Оставете да втаса отново във тава с хартия на дъното. Като е готово за печене намажете с яйце и поръсете със сусам. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
След изпичане завийте в чиста кърпа и оставете да се охлади. На тази питка и върви да се хапва с нещо сладко мед шоколад или друго. Аз изпробвах да направя кремка от  питката получи се нещо вълшебно. 


Да Ви е сладко! 



Благодаря за идеята на д-р. Андасорова, и Ви препоръчвам да си я направите и Вие!



2 коментара:

  1. Правила съм кифлички с халва, така че вкусът ми е познат. Страхотна питка! Любке, ще се възползвам от рецептата. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако искате може да сложите повече захар, за да е като кифличките тази не е много сладка. Аз ще направя с повече захар следващият път, и още нещо сложих част от тахана в тестото много хубаво се получи. Поздрави!

      Изтриване