неделя, 20 март 2016 г.

Еклерова торта



Торта за рожден ден на една прекрасна мама, поръчана от нейната прекрасна дъщеря!
Честит 50-ти рожден ден! 
Пожелаваме ти много здраве, щастие и незабравими мигове!
Избрах да изпозвам тези блатове, но като цяло тората  е с еклери по желание на поръчителя. Разбрах че рожденичката много обича еклерова торта и запрятам ръкави да правя такава, с много вкусен блат за основа и невероятен крем. 



Необходимитр продукти за два блата:
-1 ч ч какао, 1 ч ч брашно, 3/4 ч ч захар, 1 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 
-4 жълтъка, 3/4 ч ч олио, 1/2 ч ч вода, 1 ч л ванилов екстракт, 
-5 белтъка, 3/4 ч ч захар.



Смесете съставките от първият ред в купа. От вторият ред в друга купа. Смесете двете смеси на ръка. Разбийте белтъците със захарта на гъст крем и я добавете на части към сместа. Изсипете в форма за орта с диаметър 25см - 2 бр. Изпечете на 180 градуса до суха клечка.
За тънък блат: 5 яйца, 5 сл захар, 4 с л какао, 1 ванилия. Разбийте яйцата със захарта на крем и добавете какаото с ванилията. Изсипете в правоъгълна тавичка с хартия на дъното. От изстиналият блат изрежете ивици с които да облечете борда на формата за торта.



За еклелите: 100 мл олио, 200 мл вода, 150 гр брашно, 4 яйца.
Подробно обяснение за това как да си наравите еклери може да видите тук.
Еклерите напълнете с белият крем. 



За крема: 1 л прясно мляко, 1 1/4 ч ч захар, 1 1/4 ч ч брашно, 5 яйца, 1 шушулка ванилия, 100 гр масло, 100 гр бял шоколад, 100 гр черен шоклад, 1 желатин, 250 мл сметана.  
Сварете млякото добавете към него яйчената смес. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Още докато е горещо добавете маслото и разделете крема в две купи, в едната сложете белият шоколад в другата черният шоколад. Разтворете желатина в студена вода и го добавере в кафявата смес. 



Сглобете тортата, като поставите в тортена чиния изстиналият блат. Облечете стените с тънък блат. Сиропирайте леко с малинов сироп. Аз използвах домашен с малини и боровинки. Изсипете част от кафевият крем и подредете еклерите върху него. Между еклерите поставете резени банан. Залейте отгоре с останалият крем. Оставете да се стегне в хладилник. 
Отстранете ринга и измажете тортата с шоколадова сметана. Оставете да се стегне сметаната. Залейте с ганаш и украсете по ваше желание.



Голяма врътня си е тази торта но си заслужава, направете си и вие една такава тортичка и се поглезете!
Дано си харесат тортичката и да им е сладко! 



Ако на вас ви е допаднала моята торта споделете с бутоните под публикацията!




Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/

4 коментара:

  1. Благодаря за прекрасната торта!!! Пише Ви майката, за която беше направена тортата. Тортата е страхотна, направо уникална! Още веднъж Ви благодаря, направихте празника ми много приятен! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря за милите думи, това е най-голямото удоволствие за мен :) да са доволни всички от вкуса!

      Изтриване
  2. относно тази ваша торта с еклерите кръглия блат само за дъно ли се слага или за капак

    ОтговорИзтриване