вторник, 9 юни 2015 г.

Тортата на Аспарух



Е не си мислете че това е любимата торта на хан Аспарух, няма такова нещо. Това е тортичка, която е обещана на един приятел от доста време и за всяка торта, която правех напоследък у дома мъжа ми задаваше един и същи въпрос:
 - Това тортата на Аспарух ли е?
 Всеки път с много голямо съжаление отговарях, че не е тя. Днес вече имам време и за тортата на Аспарух.
Трябваше да е нещо специално и мисля, че се получи супер вкус.


Необходимите продукти: 5 яйца, 190 гр захар, 1 ч ч брашно, 5 гр бакпулвер, 2 с л какао, 1 ванилия, 1 с л фъстъчено олио.
За крема: 300 гр маскарпоне (35% масленост), 250 мл млечна сметана (35% масленост), лимонова кора, 1/2 ч ч пудра захар, 2/3 ч ч череши почистени от костилките и нарязани на парченца.
За сиропа: 1 ч ч вода, 1 ч ч захар, 1-4 с л ром, 3 лимонов сок.
За паниране препечен кокос, бадеми, шоколадови трохи.
Шоколадови топчета и цели череши за украса.  


Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното пресято с бакпулвера на части. Добавете олиото и водата леко разбъркайте. Изсипете половината от сместа в тавичка с хартия на дъното. Сложете какаото в останалата смес и разбъркайте. Печете на 180 градуса до суха клечка.
 Оставете да се охладят напълно и започнете да сглобявате.



 Сложете кафевия блат отдолу и го сиропирайте с топъл сироп. Намажете дебел слой крем и поръсете обилно с парченца череши. Сложете белия блат и сиропирайте. Намажете с крем и оставетет да се стегне за няколко часа вхладилник. Отстранете ринга и измажете тортата. Панирайте с кокос и бадеми и украсете както ви харесва.


Ако Ви е харесала черешовата торта споделете я с приятели!
Да Ви е сладко!



2 коментара:

  1. Тортата на Аспарух ще се прави види се и от мен! Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че ви е харесала, споделете после и впечатления от резултата :)

      Изтриване