вторник, 10 март 2015 г.

Шахматна торта








Ех как си лети времето, вчера сякаш си гушках новороденото момченце и целувах малките му ръчички, а днес е вече голям мъж на цели 18. Сега той ме гушка в големите си топли ръце, а аз не спирам да благодаря на господ, че ме дари с такова дете. Бъди все такъв обичлив, добър и усмихнат, бъди щастлив и следвай мечтите си! 



Каква торта да направя този път за сина ми, става на 18 години, все пак това е специален рожден ден! Бяла ли, кафява ли? Чудих се доста време и реших и двете. Ей така и двете на едно. 
Тази рецепта доста дълго чака да бъде направена и сега мисля, че и дойде времето.


Продукти за белият блат: 140 гр. брашно, 100 гр. натурално нишесте, 125 гр масло със стайна температура, 5 яйца, 125 гр. захар, 2 прахчета ванилия, 1 бакпулвер.
Маслото се разбива със захарта докато стане на крем. Добавят се яйцата едно по едно, като всяко трябва да е усвоено от маслото преди да се добави следващото. Всички сухи съставки се смесват и пресяват (брашно, нишесте, бакпулвер и ванилия). Добавят се на няколко пъти към разбитото масло и яйцата. Изпича се във форма с падащо дъно с диаметър 24 см. Застлана с хартия за печене в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка.




Продукти за кафявия блат: 5 яйца, 100 гр брашно, 40 гр качествено какао, 100 гр. нишесте малина или ягода, 125 гр краве масло със стайна температура, 1 ванилия, 1 бакпулвер и 125 гр захар. 
Приготвянето на кафявия блат за тортата е както при белия. Маслото се разбива със захарта на крем, добавят се едно по едно яйцата и след всяко се разбива добре. Накрая се добавят смесените сухи съставки. Изпичането е на 170 градуса в тавичка със същата големина и застлана с хартия.

За сиропа:100 гр. захар се заварява с 200 мл. вода на сироп. 
Сместа ври 3-4 минути и се добавя 1 ванилия. Оставя се напълно да се охлади, преди употреба.




За крема: 400 мл. животинска сметана с 30% масленост, 350 гр. готварски шоколад 60%.
Сметаната се загрява до точка на кипене, но не да завира. Школада нарежете на дребно. Когато сметаната се е загряла достатъчно отместете от котлона и добавете шоколада. Бъркайте с лъжица докато се смесят напълно. Охладете и приберете в хладилник за 4 часа.
За покриване на тортата: 150 гр. готварски шоколад и 2-3 супени лъжици олио. Шоколада с олиото се стапят на водна баня и се охлаждат до телесна температура.

За да сглобите шахматна торта. Блатовете трябва да са напълно изстинали, щом започнете да сглобявате тортата. При изпичане на блатовете, често се случва да се издуят неравномерно. Вземете дълъг остър нож и подравнете блатовете да са с еднаква височина. Ще ви трябват три различни размера рингове, може да ползвате чинии или купи. Най-важното за оформянето на квадратите е да прецените височината на блата спрямо ширината на окръжността. Постарайте се наистина, за да има вашата шахматна торта съвършен вид. Изрежете рингове и ги разменете, за да станат бял, кафяв, бял, кафяв. Поставете първият шарен блат в поднос или чиния за торта. 
Разбийте ганаша за 2-3 минути. Тя става твърда и лека напомняща крем. 
 Трампирайте много внимателно с четка. За да нанесете равномерно ганаша го поставете в пош, и го шприцовайте внимателно. След това ако е необходимо леко загладете. Поставяте отгоре втория блат и отново трампирайте по същия начин. Измажете тортата отстрани и отгоре и загладете с шпатула. Приберете торта в хладилник за около 2 часа да стегне. 
Приготвяте си шоколада за заливане, трябва да е с телесната ви температура, за да не стопи ганаша при обливането на тортата. В случай, че нямате термометър гребнете с лъжицата от разтопения шоколад и го докоснете  с устни. Щом не усещате да ви пари, шоколада е готов. Започнете внимателно от центъра на тортата към края равномерно да изливате шоколада. Разнесете и загладете с шпатулата. Декорирайте по ваш вкус. 
Начина на оформяне в снимки можете да видите тук.




Снимки от партито после! Разрез на торта също :)



И така, след като разрязахме тортата се разочаровах от блатовете, шарката се получи добре, но блатовете са малко ронливи и сухи. Гостите я харесаха, но аз съм малко разочарована от вкуса. Предположих че ще стане така, защото блатовете с масло обикновено са ронливи и по-сухи. Ще направя пак такава, но с други блатове. А вие ако обичате по-сочна торта сложете повечко сироп, може да оправи нещата.



Тортата беше на 5 и 1/2 но мъфините бяха на 7! Направих тези, но със слънчогледов тахан.

2 коментара:

  1. Рецептата не ли на http://hitrinibg.com/?

    ОтговорИзтриване
  2. Да и аз съм сложила линк към нея ако прочетете малко в началото ще видите, че съм посочила точно от къде съм я взела :)

    ОтговорИзтриване