неделя, 15 март 2015 г.

Френска селска торта



Имам поръчка да направя френска селска торта, за рождения ден на сина на моята приятелка. Първо искам да му пожелая много здраве, попътен вятър в живота и да бъде все така усмихнат и добър син. 
Изрових сума рецепти, които бяха с различни блатове и кремове, и както винаги си взех едно от тук друго от там и сглобих моята торта. По желание на Нели крема е със заквасена сметана, и има сладко от горски ягоди и боровинки за разкош.  


Реших блатовете да са по рецептана Ани от Вкуснотека

Ето и някои от стветите на Ани:
Отмервайте продуктите си с везна и няма да имате проблем. Брашното е напълно достатъчно. Тестото е много еластично и гъвкаво. Може да се разпъва с ръце и да се доразточва с точилка. 
Печете ги точно по 3-4 минути, не повече, на 170 градуса, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Търсим меки и крехки блатове, в които да попие крема. 


Необходимите продукти:1 яйце, 150 гр кристална захар, 200 мл прясно мляко, 2 с.л. течен мед, 2 ч.л. сода, 50 гр стопено, охладено масло, 400 гр брашно.

 За крема: 800 мл заквасена сметана, 400 гр крема сирене, 1/2 ч.ч. пудра захар, кората от един лимон 2 ванилии, 1 буркан сладко от боровинки и ягоди, 100 гр бадеми.
За украса:70 мл сладкарска сметана, 30 гр крема сирене, 2 с л пудра захар, 1/2 ч ч сладко, 3 гр желатин,100 гр кокос, 100 гр бадеми (филирани и рязани).


Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки.  
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. направо върху хартията за печене.Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. 
Печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 8 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. 
По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта. 
За да приготвите крема разбийте сметаната със захарта и сиренето с лъжица или вилица не използвайте миксер. Добавете лимоновата кора и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете ванилия. 
Запечете леко рязаните бадеми това ще подсили аромата им.  

Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените бадеми, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки . 
Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с бадеми и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете. 
Намажете тортата с лек пласт сметана отстрани. Поръсете обилно с кокос и бадеми по борда, леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие. Украсете по ваше желание.


Да Ви е сладко!

Ето още няколко варианта изберете си или си измислете свой вариант, важното е да си хапнете вкусна домашно приготвена торта.




https://vicktory.wordpress.com/2013/01/05/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-honey-cake/



Ето и снимка на разрез получени от доволните празнуващи радвам се, че ви е харесала тортата.





 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

Няма коментари:

Публикуване на коментар