неделя, 20 юли 2014 г.

Млечна торта




 Как да устоиш на сочна торта като тази още като я видях и взех решение, че ще я направя.


Необходимите продукти: 5 яйца, 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1 бакпулвер (10 г), 

1/2 ч л екстракт ванилия (или 2 прахчета), 
 1/2 с л масло за намасляване на формата за печене


За сиропиране на блата: 750 мл прясно мляко,1/2 ч л  екстракт ванилия 

За глазурата:1 ч ч  прясно мляко (250 мл), 1/2 чаша захар,2 с л царевично нишесте, 3 с л неподсладено какао, 30-40 г масло, 1/4 ч л екстракт ванилия. 
Загрейте предварително фурната на 180 градуса или 160 гадуса с вентилатор.


Застелете дъното на 22 см. форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намаслете добре стените и дъното.

Пресейте брашното с бакпулвера .

В голяма купа разбийте с миксер на средна степен яйцата на пяна за около 3 минути.
Добавете захарта постепенно и разбийте на максимална степен до пухкав крем за около 5-8 минути.
Добавете 1/2 част от ванилията.
Прибавете брашното с бакпулвера постепенно и разбъркайте с миксер на средна степен до хомогенна смес.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма и печем за около 35-40 минути или до тъмно златисто кафяво - до суха клечка - като през първите 20 минути не отваряйте фурната.
Извадете готовия блат и оставете да се охлади около 5 минути върху решетка.



 Пригответе глазурата, като смесите в купа захарта, брашното и какаото.
 Постепенно добавете прясното мляко и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Варете на слаб огън, като бъркате непрекъснато до желаната гъстота.
Добавете маслото и ванилията и разбъркайте, докато се получи гладък крем.
Отстранете и оставете да се охлади, като разбърквате от време на време, за да не хваща коричка.
Извадете блата, надупчете с остра вилица или върха на остър нож и полейте топлия, но не горещ блат с останалото от 1-я литър студено прясно мляко, ароматизирано с втората половина от ванилията.
Изсипете охладената глазура и разнесете от центъра на тортата към периферията, като покривате и страните.
Охладете в хладилника поне за час. Важно е да поеме хубаво млякото, защото иначе рискувате да се разпадне като я нарежете.



Да Ви е сладко! 


2 коментара:

  1. Страхотно приготвена и фантастично поднесена млечна торта - и невероятни снимки!! Надявам се да се е харесала, колкото и на нас :)
    Хубава неделна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е хубава, точно по вкуса на мъжа ми "с много сок", благодаря за рецептата! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване