понеделник, 28 април 2014 г.

Домашна торта "Ванилия"




Торта която ще Ви  върне в детството! Всички са опитвали такава домашна торта с аромат на ванилия,  пухкави сиропирани блатове и вкусен крем с масло. Благодаря на Веси за рецептата.


Необходимите продукти: 5 яйца, 2 ч ч захар, 1ч ч кисело мляко, 1/2 ч ч олио, 3 ч ч брашно, 1 пак. амонячна сода, 1-2 пак. ванилена захар д-р Йоткер, 2 ч л какао.
За крема: 1 л прясно мляко, 6 с л захар, 6 с л брашно, 3 яйца, 250 гр краве масло, 1-2 с л пудра захар, 1 шушулка ванилия.

За сиропиране: 2 ч ч подсладена газирана напитка

Шоколад за поръсване 130-150 грама.


  Фурната се загрява на 180 градуса С.
   Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавят се киселото мляко и олиото, а след тях пресятото брашно и амонячната сода. Накрая - есенцията. Тестото се разбърква с лъжица. Разделя се на три равни части за по-точно го насипете в три еднакви купички. Блатовете се пекат в застлана с хартия тава с диаметър 28-30 см. В моя случай използвах алуминиеви формички с по-малък диаметър около 20-22 см диаметър. Следващият път като реша да правя висока торта, ще направя 5 блатчета, за да станат по-тънки. В последната купичка тесто се добавя разбъркано с малко гореща вода какао.



   За крема: Яйцата, брашното и малко от млякото се разбъркват. Останалото мляко се кипва със захарта. Яйчената смес се добавя на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Кремът се вари до сгъстяване. Охлажда се напълно. Отделно се разбива маслото с пудрата захар. Двата крема се смесват като към масления се добавя по една лъжица от млечния и се разбърква с миксер на ниски обороти. След като се усвои половината млечен крем, останалият се добавя наведнъж и се разбърква с лъжица, aроматизира се с ванилия.



  В поднос се поставя бял блат, сиропира се с газираната напитка и се намазва с крем. Отгоре се поставя какаовият блат, отново се сиропира и се намазва обилно с крем. Последен - бял блат, сиропиране и тортата се измазва цялата, отгоре и отстрани с крем. Украсете с настърган шоколад и оставете в хладилник да се охлади и стегне. 


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар