вторник, 15 април 2014 г.

Сладки изненадки



 Сладките питки на леля Миче,
тази рецепта се приготвя от една моя скъпа леля за всеки Великден. Аз като най-организирана и прилежна кулинарка си преписах рецептата и я пазих години, но не я запомних наизуст. Сега като реших да я правя, не можах да си я намеря, сякаш беше потънала в дън земя. Сега ще импровизирам и се надявам резултата да е толкова вкусен и пухкав.


Необходимите продукти: 300 мл прясно мляко, 300 гр захар, 3 яйца, 18 гр мая, 1 ванилена захар, 3 с л кисело мляко, 100 мл олио, 80 гр масло, 1 есенция за козунак( може да е цитрон или ром) , около 1 кг брашно, 1 ч л лимонова кора,1/2 ч л сол.
За плънката: 1 и 1/2  ч ч орехи, 100 гр захар, канела .


Разтворете маята в прясното мляко, добавете 1 л захар и 150 гр брашно и оставете да се събуди маята. Добавете останалите продукти и омесете еластично тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. Оригиналния начин за оформяне на курабийките е следния: откъсвате малко парче тесто оформяте като питка, слагате в средата половин чаена лъжичка от плънката и затваряте към средата така че плънката да остане скрита в средата. Така приготвените сладки се оставят да починат за 30 минути на топло и се намазват с яйце. Отгоре се слага по една орехова ядка и се поръсва със захар. Наредете ги на достатъчно разстояние една от друга, защото много се надуват. Пекат се на 180 градуса до зачервяване. 
Аз реших да се позабавлявам и да направя малко по-интересни на вид курабийки, но идеята за скритата изненада е същата.  


Уцелих рецептата, получиха се супер пухкави. Сгреших само, че не си ги оформих по оригиналния начин, щяха  да станат по кръглички и гладички.   
Къщата ви се изпълва с уникален аромат, а вкуса на тези пълнени сладки ще ви накара да си ги направите отново. 


Ако са ви харесали поне на вид или като идея гласувайте за тях тук и ги пратете в "Пекарната на Рудолф", но трябва да: 1 харесате страницата  2  На снимка с Рудолф има бутон "Log in with Facebook",трябва да цъкнете първо там, после на "Всички рецепти", намирате снимката на моята рецепта "Сладки изненадки",  3  влизате в нея, най-отдолу има гласувай за рецептата :) 
Да Ви  е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар