вторник, 26 февруари 2019 г.

Реване с дъх на портокалов цвят







Съвсем наскоро станах горд собственик на шишенце с въшебен аромат. Издирвах това ухание от много време, мислех си, че по-лесно ще го намеря в Турция или Гърция, а го открих в Дания. Става дума за вода от портокалови цветчета. Като казах на мъжа, какво съм си донесла той възкликна - Какви портокали в Даия бе жена? 
-Ами, такива мъжо! - викам му аз.

Когато за пръв път, чух за тази вода ми прозвуча много, интересно, различно и готино... ами точно такава е. Подходяща е за всякакви сиропирани арабски сладкиши, от 1001 нощ. Щом я помиришеш, се пренасяш в някой дворец на пухена възглавничка. Нещо като парфюм, за сладкиши.


Необходимите продукти: 
4 яйца, 
120 гр брашно,
 120 гр захар, 
3 с л кокосово масло, 
3 с л прясно мляко, 
5 гр бакпулвер, 
1/2 ч л натурална ванилова захар.

За сиропа: 
600 мл вода, 
300 гр захар, 
1 к л вода от портокалов цвят.

За поръсване: шамфъстък, дехидраатирани ягоди.


Пригответе си формичка с диаметър 18 см с хартия на дъното. Стените намажете с кокосово масло.

Изпълнението е лесно, разбийте яйцата на гъста пяна със захарта, добавете на части пресятото брашно с бакпулвера, като редувате с млякото и разбъркайте внимателно с шпатула. Накрая добавете и кокосовото масло и завършете с последната част от брашното.

Печете на 180 градуса до суха клечка и златист загар.

След като се изпече извадете блата и го оставете да се охлади напълно. 

Сиропа приготвям чак след, като реването е студено така не се изкушавам да го залея още докато е топло и да го проваля. Сложете в тенджерка захарта и водата и ги оставете да врат поне 5-6 минути. След това сложете водата от портокалов цвят. Внимавайте не ви трябва много, аромата е силен, като истински парфюм. 

Сложете реването в съд с високи стени и го залейте с горещ сироп. Залейте го, но си оставете около 100 мл, които да редуцирате още малко. 

След като е попил отгоре наръсете шам фъстък и го залейте с редуцираната част от сиропа. Поръсете и дехидратираните ягоди.


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала моята рецепта споделете я сбутоните под публикацията, така ще стигне до повече хора!






Няма коментари:

Публикуване на коментар