Съвсем наскоро станах горд собственик на шишенце с въшебен аромат. Издирвах това ухание от много време, мислех си, че по-лесно ще го намеря в Турция или Гърция, а го открих в Дания. Става дума за вода от портокалови цветчета. Като казах на мъжа, какво съм си донесла той възкликна - Какви портокали в Даия бе жена?
-Ами, такива мъжо! - викам му аз.
Когато за пръв път, чух за тази вода ми прозвуча много, интересно, различно и готино... ами точно такава е. Подходяща е за всякакви сиропирани арабски сладкиши, от 1001 нощ. Щом я помиришеш, се пренасяш в някой дворец на пухена възглавничка. Нещо като парфюм, за сладкиши.
Необходимите продукти:
4 яйца,
120 гр брашно,
120 гр захар,
3 с л кокосово масло,
3 с л прясно мляко,
5 гр бакпулвер,
1/2 ч л натурална ванилова захар.
4 яйца,
120 гр брашно,
120 гр захар,
3 с л кокосово масло,
3 с л прясно мляко,
5 гр бакпулвер,
1/2 ч л натурална ванилова захар.
За сиропа:
600 мл вода,
300 гр захар,
1 к л вода от портокалов цвят.
600 мл вода,
300 гр захар,
1 к л вода от портокалов цвят.
За поръсване: шамфъстък, дехидраатирани ягоди.
Пригответе си формичка с диаметър 18 см с хартия на дъното. Стените намажете с кокосово масло.
Изпълнението е лесно, разбийте яйцата на гъста пяна със захарта, добавете на части пресятото брашно с бакпулвера, като редувате с млякото и разбъркайте внимателно с шпатула. Накрая добавете и кокосовото масло и завършете с последната част от брашното.
Печете на 180 градуса до суха клечка и златист загар.
След като се изпече извадете блата и го оставете да се охлади напълно.
Сиропа приготвям чак след, като реването е студено така не се изкушавам да го залея още докато е топло и да го проваля. Сложете в тенджерка захарта и водата и ги оставете да врат поне 5-6 минути. След това сложете водата от портокалов цвят. Внимавайте не ви трябва много, аромата е силен, като истински парфюм.
Сложете реването в съд с високи стени и го залейте с горещ сироп. Залейте го, но си оставете около 100 мл, които да редуцирате още малко.
След като е попил отгоре наръсете шам фъстък и го залейте с редуцираната част от сиропа. Поръсете и дехидратираните ягоди.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала моята рецепта споделете я сбутоните под публикацията, така ще стигне до повече хора!
Няма коментари:
Публикуване на коментар