неделя, 23 декември 2018 г.

Портокалки с шоколад



Аз видях тези сладки тук, Натали ги е видяла при Ирина, а тя ги е адаптирала от книга за шоколада. Дълга и вкусна история, знам че и други хора ги правят тези портокалови сладки, а който ги опита иска още. 

Така че не се чудете за тях изпитани са много кратно.


Необходимите продукти:
400 гр брашно,
1/2 ч л сода бикарбонат, 
1/4 ч л бакпулвер, 
щипка сол, 
200 гр меко масло,
100 гр кафява захар,
100 гр бяла захар, 
2 големи или 3 малки яйца, 
кората от 2 портокала, 
2 с л прясно изцеден портокалов сок,
300 гр шоколадови капки или шоколад (черен нарязан на малки парченца)

Много ми се видя толкова шоколад и сложих 150 грама.


Две-три големи тави се застилат с хартия за печене.
Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.
Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване.
Добавят се яйцата, едно по едно, като се изчаква сместа да ги усвои напълно. Добавя се портокаловата кора и сок.
Накрая се добавя и брашното, на 2-3 пъти и се разбива на ниска степен, или на ръка.
Изсипва се шоколада и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто. Тук аз слагам тестото в хладилни за една нощ. След това нарязвам на кубчета и лесно оформям на еднакви топчета. 

Ако нямате време следвайте инструкциите по-долу.


С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се приплесктват.

Това помага за по-равномерното им изпичане. Имайте предвид, че бисквитите увеличават обема си поне двойно, така че оставете достатъчно разстояние между тях, както и не ги правете прекалено големи.

Бисквитите се пекат в предварително загрятата на 180 градуса фурна, за не повече от 10-12 минути. Това е много важно, защото ако ги препечете, ще станат сухи и хрупкави. 

След като са готови, се прехвърлят върху метална скара, до пълното им охлаждане.

И едно уточнение, понеже количеството е доста, ще се наложи да печете бисквитите на 3 пъти. Ако след като оформите топчетата за втората тава забележите, че тестото започва драстично да омеква, го приберете за кратно в хладилника, защото в противен случай, сладките от третата тава ще се разтекат и ще се деформират при печенето.


Да Ви е сладко!


Ако са ви харесали тези порокалки направете си ги и споделете с бутоните под публикацията. Може да последвате страничката ми във Фейсбук така ще виждате новите публикации веднага.



Няма коментари:

Публикуване на коментар