сряда, 26 декември 2018 г.

Баклавички с шамфъстък



От много време обмислям такива баклавички, но сега има повод и страхотни шам фъстъци благодарение на приятелка, която ми ги донесе от Турция. Благодаря ти Мирка! Оказва се, че и шамфъстъците имат много различни сортове и един от най-хубавите е този Антепски шамфъстък. Как да не си направя баклавичка с този божествен дар? Още повече е Коледа, всичко сладко е позволено! 


Необходимите продукти: 
400 гр кори за баклава,
 1 1/2 ч ч шамфъстък, 
2 ч ч разтопено 2 бурканчета по 150 гр гхи
1 ч ч захар.
За сиропа: 
800 мл вода, 
400 гр захар,
 4 с л глукоза, 
1 ч л ванилова захар, 
1 кора от домашен лимон,
 сока от 1/2 голям лимон .
За сиропа сложете всички продукти в тенджерка и ги оставете да врат около 10-15минути. Добавете глюкозата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора.
*Може да използвате и обикновено разтопено масло, но внимавайте, точно когато ви е останало малко от маслото трябва да намажете с него баклавата отгоре. Така върху баклавата попадат ималките препържени частици белтък, които прегарят във фурната и стават черни точици.
Така че ви препоръчвам да използвате гхи Белун.



Сложете корите разтворени, намажете най-горната кора с разтопеното масло, поръсете половината кора с натрошен шам фъстък и захар и сложете едно шишче, за да завиете по-лесно и по-лесно да набръчкате после. Може да видите всичко в снимки по-долу. След като направите рулцето го навийте като охлювче и сложетев тава намазана с гхи. Намажете баклавичката и отгоре и така процедирайте с всички кори.

Навивайте по-стегнатко, за да се получи по тънка баклавичка.




















Изпечете ги на фурна 180 градуса и след като са се охладили ги залейте със сиропа.

Аз направих и една с орехи, да има нали е Коледа!




Да Ви е сладко!









Ако ви е харесала моята баклава, направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Можете да харесате и последвате страничката ми в Фейсбук и да получавате веднага новите ми публикации.

5 коментара:

  1. Antep fıstıklı ve cevizli baklava hamuruyla yapılıyor.gerçek adı ''sarığı burma''.Bizim baklavamızı sizde severek yapmışsınız.Ellerinize sağlık.Türkiye' den sevgiler.

    ОтговорИзтриване
  2. Много са ти красиви баклавичките, Любче! Весело посрещане на Новата година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Щастлива и здрава година ви желая и на вас!

      Изтриване