понеделник, 10 декември 2018 г.

Канелено руло с лешници и шоколад






Лешниците са една от любимите ми ядки. КАто дете събирахме диви лешници в края на лятната ваканция точно преди училище. Сега нямам време за това но много ми липсва това преживяване. Сега съм щастлива с това, че открих на пазара качествени тахани с истински вкус на пресни ядки Белун.



Аромата на ядки, масло и канела така се сливат и те приканват да си чупнеш от това вълшебство, че едвам се издържа покрай него. Правя го за втори път и си признавам първият остана без снимки.
Много подходящо за някой почивен ден покрай Коледа, че впечатлие всички у дома с невероятна закуска или брънч.
Една дълга процедура която може да ви донесе огромно удоволствие накрая. Ако все пак не ви се занимава два дни може да скъсите процедурата като използвате мая. 



Необходимите продукти:600 гр брашно, 360 гр прясно мляко, 100 гр течен квас, 1 гр мая, 90 гр захар, 1 яйце, 90 гр масло, 10 гр канела, 4 гр сол, 1 ч л натурална ванилова захар. Ако не работите с квас може да се изпълни с 10 гр мая.


За плънката: 100 гр масло, 100 гр лешников тахан Белун, 1/2 ч ч натрошени лешници, 100 гр захар, 3 с л течен шоколад, 1 ч л подправки за меденки( канела, анасон, карамфил, джинджифил, индийско орехче, кардамон).
 Смесете всички съставки на еднородна смес, знам че ще ви се прииска веднага да я изядете, но не бързайте. Разнасят се аромати, които са неустоими, лешници, какако и канела, но след като се изпече всичко ще имате възможност да се насладите на пиршество за всички сетива.


За намазване и поръсване : 1 яйце, натрошени лешници.



За автолиза смесете млякото, канелата, ванилията,  яйцето и захарта разбийте и добавете брашното. Оставете поне за 30 минути, след което добавете кваса и омесете добре. 
Оставете за 30 минути и добавете солта. 
Оставете 30 минути и добавете маслото на малки парченца. 
Омесете и оставете за 30 минути. 
Следват 3 разпъвания през 30 минути и оставяме да втаса докато удвои обема си. 
Изважда се на плота и се сгъва на плик. От тази доза може да направите две рула за кексова правоъгълна форма или един венец за кръглаформа с дупка и диаметър 25 см. След 15 минути се разточва на кора и се намазва с плънката. навива се на руло и се срязва по средата. Двете половинки се усукват и се поставя във форма за кекс. Втасва докато напълни формата. След като втаса се маже с яйце и се поръсва с лешници и захар.

Печете на 180 градуса за около 30-35 минути с две купички с вода на дъното на фурната.


Да Ви е сладко!

Лешников тахан може да намерите тук. >>>>>>  http://belun.eu/produkt/hazelnut-butter/


Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете сбутоните под публикацията. 
Можете да харесате страничката ми във Фейсбук или да последвате блога ми така ще разбирате веднага за новите ми рецпети.



Моето Канелено руло направено като венец за кумовете ни.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар