неделя, 3 юни 2018 г.

Кекс Шрек



Шрек?! Да, да мили читатели представям ви моето ново творение, кекс Шрек. Кръстница му стана Пепи Стоева веднага след като публикувах снимка на кекса, тя си го кръсти 😊 затова обещавам да я черпя за да го опита, ако не ме изпревари и да си го направи.


Да ви разкажа малко и за това от къде ми дойде на акъла да гоправя. Тия дни все се заглеждам по тахани и търся тахан от шам фъстък заради една торта с малини и шам фъстък, която съм наумила да правя. Никъде не откривам паста или тахан от шам фъстък и вече се бях отчаяла. Но ние си имаме в Пловдив "Капана фест" Няма как да ви покажа какво чудо на чудесата е това. 



Пълно е с народ който е тръгнал да се весели, няма къде да се стъпи. Първия ден случайно минавах и още преди да се е претъпкало минах по щандовете на някои производители, открих уникални неща. Открих вкусовекоито си мислех, че са безвъзвратно изчезнали в детството ми. 



А две малки маси с тахани направо ме залепиха като магнит. Приятната и мила дама на щанда на Белун, ми предложи да опитам от който тахан искам. Няма как да не експериментирам с нещо което не съм опитвала до сега. Не че не съм купувала тахан от тиквени семки, но техния е с уникален зелен цвят който ти крещи- "Хапни от мен!"
Тук на снимката е много слаб цвета за съжаление.



Опитах го и вече си бях похарчила последните пари в портмонето. После се върнах и си купих и Шам фъстък.
Та тези тахани ми врътнаха мисълта в главата за зелен кекс със заливка от матча и тук там червенко поръсено за разкош. Помислих си дали да не сложа и вътре малини, но бързо се отказах, за да не проваля цвета.
Стига толкова предисловия сега за кекса с подробности.



Необходимите продукти: 4 яйца, 400 гр захар, 2 ч ч брашно, 1 ч л сода, 1/2 ч л бакпулвер( може и без него), 200 мл олио, 200 мл светло пиво Столично, 1/2 ч ч бял квас, ванилия, 4 ч л тахан от тиквени семки. Тук всеки може да добави ако желае нарязани семки, но аз реших да направя нежен кекс, който да се топи в устата, затова ги оставих за друг експеримент.



За глазура с бял шоколад: 100 гр бял шоколад, 100 мл сметана, 1 ч л чай матча.

За глазура с пудра захар: 6 с л пудра захар, 1 ч л матча, сметана до получаването  на желаната косистенция.
Може да изберете глазура по ваш вкус и двете се получават добре, но тази с пудрата повече попива в кекса и го прави още по сочен и мек.

От тези продукти може да направите голям кекс във форма с подвижно дъно и диаметър 25 см, или два по малки. Аз направих два, за да занеса единия, като подарък. 
Печете в загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. След като изстине залейте с глазурата. Поръсете с малини и настъргани семки или смлени шам фъстъци.


Следващите експерименти ще са свързани  отново с таханите така, че ще е вкусно и ароматно на макс. Следва сладолед с тахан 😉



Да Ви е сладко!

Ако сте харесали публикацията, споделете с бутоните под нея!

4 коментара:

  1. Бихте ли пояснили какво се разбира под бял квас - това като набухвател ли сe изпозлва или се изчаква тестото да втаса.

    ОтговорИзтриване
  2. Квас за хляб е това захванат от брашно и вода, аз си поддържам такъв и си меся хляб вместо с мая. Слагам го, защото се променя структурата и вкуса на изделието и може да се замести бакпулвера с него. В други рецепти съм слагала само квас и содичка, тук реших да се застраховам и сложих и малко бакпулвер. Кекса е уникално нежен като структура. Ако нямате квас може лесно да си захванете или да го пропуснете. Тук съм обяснила най-лесния начин за захващане на квас с плодове: http://samozagladni.blogspot.com/2017/10/blog-post_22.html Дано ви хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Аз също ползвам квас за хляб, вместо мая, но в мaяни теста. Нямам опит в използването на квас като набухвател. А изчаквате ли кексовото тесто да втаса преди печене?

      Изтриване
  3. Не не се чака, пече се веднага както ако ползвате бакпулвер.

    ОтговорИзтриване