сряда, 30 май 2018 г.

Морковен сладкиш с бира



След като си купих една форма за торта с подвижен борд от серията на Джейми Оливър и я изпробвах реших, че си заслужава да вложа още някой лев, за да си взема и други три форми. Много ми допаднаха тези съдове, лесни са за миене и си личи качествената изработка. Не правя реклама, не се подмазвам, защото няма на кого, просто искам да споделя с вас и ако някой се чуди дали да си ги купи, да не се чуди ами да го направи докато са на промоция.


Пък сладкиша си го измислих от мерак да пробвам дали ще протече, ако пека нещо, като кекс. Признавам си, че сложих парченце хартия на дъното, но следващият път ще пробвам и без.


Необходимите продукти: 2 яйца, 100 гр кисело мляко, 115 гр кокосова захар, 285 гр бяла захар, 1 ч л ванилова натурална захар, 1 к л канела, 2 моркова, 1 ябълка, 80 гр краве масло,80 гр кокосово масло, 1/4 ч ч кокосово брашно, 3/4 ч ч светла бира, 1 3/4 ч ч бялпо брашно тип 400, 1 2/3 ч л сода за хляб.

Разбийте яйцата със двата вида захар на крем. 
Добавете маслата разтопени заедно.


Пресейте двата вида брашно със содата и ваниловата захар. Добавете на части бирата и киселото мляко като редувате със сухите съставки. 

Накрая добавете морковите и ябълката настъргани на едро ренде. 


С помощника http://www.kenwoodworld.com/bg-bg/all-products/kitchen-machines/prospero в кухнята това е работа за секунди. 



Изсипете в квадратна тавичка и печете на 180 градуса до суха клечка, поне 50 минути.


След като извадите от формата оставете да се охлади и разрежете на две, за да получите два блата.

За крема: 200 гр крема сирене натурално, ванилия, пудра захар, сладко от портокалови корички, 150 мл млечна сметана 35% масленост, 2 с л лимонова глазура на Д-р. Йоткер.

За крема с сирене сложете крема сиренето в купа добавете пудра захар на вкус аз сложих 3-4 с л, добавете ванилия и портокалови корички от сладко нарязани на ситно. Глазурата на прах също прибавете и разбъркайте на ръка с шпатула. Накрая добавете сметана разбита до гъста пяна, но внимавайте да не се пресече.


Тази плънка от кокос и орехи може да се пропусне ако искате по-лек сладкиш, ако обаче обичате сладичко, сложете и нея.
За кокосово- ореховата плънка:100 мл сметана поне 30%, 50 гр бяла захар, 50 гр кокосова захар, 2 жълтъка, 1 ч л ванилова захар натурална, 50 гр масло. 1/2 ч ч кокосови стърготини, 1/2 ч ч орехи.


За украса: едина шепичка настърган морков, 50 гр захар, 50 гр вода, 1/2 ванилова шушулка, шам фъстък. Сварете сироп и добавете ваниловата шушулка и морковите. Варете докато се редуцира, но внимавайте да не стане на карамел. Оставете да се охлади напълно.


Слобяването е лесно, като детска игра. Блат орехова плънка, крем, блат. Отстрани и отгоре измазано леко с крем и поръсено с морковите и шам фъстъка.

Оказа се, че нямам квадратен поднос подходящ за тази форма и вече знам каква ще е следващата издирвана стока в магазините 😉


Много вкусен, многопластов и различен сладкиш. Усещате плътен, но сочен блат, нежен мек и галещ крем, хрупкав орехов пълнеж и накрая захарни ванилови моркови.

Насладете му се!


Ако сте харесали рецептата споделете с бутоните под публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар