вторник, 20 март 2018 г.

Козунак с квас



Един козунак, които не отстъпва на другите публикувани до сега в блога ми. Рецептата е на Трендафил Кунчев. 


Необходимите продукти - 
3 жълтъка, 
1 яйце, 
150 гр захар, 
150 мл прясно мляко, 
100 гр краве масло, 
ромова есенция или ром 1 с л , 
500 гр брашно, 
1/4 ч л сол, 
200-250 активен квас. 



Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.



След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа. 



На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката. 




Да Ви е сладко!

Посрещнете Великден с прекрасен козунак на конци!



За всички, 


които не са чели предните ми постове :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар