понеделник, 5 март 2018 г.

Многолистен бриош






Замислям от доста време да се пробвам с тези многолистни бриошчета, гледам ги гледам и най-на края го забърках.  Естествено промених малко състава, както винаги. Добавих малко повече захар и малко аромати, защото на мен някак по ми върви да е по-сладичък бриоша. Много обичам филийка бриош с масло и мед или ароматно сладко, та затова си го доизмислих.




Незнам към френските или към датските рецепти спада тази, но е много много вкусноооо.


Необходимите продукти за стартера:
44 гр квас, 
134 гр брашно, 
75 гр вода.
За финалното тесто: 
стартера,
 360 гр брашно, 
145 мл прясно мляко,
 100 гр захар, 
10 гр сол,
 7 гр прясна мая,
 40 гр масло, 
150 гр масло за мазане на пластовете,
 от мен 1 ч л ванилова захар натурална, 
лимонова есенция.

От тези продукти направих един голям и един малък бриош, но мисля, че ако направя два еднакво големи ще е най- добре. 


Смесете продуктите за стартера и остаавете да стои една нощ. На сутринта омесете тестото с всички продукти без маслото и солта. Оставете да постои 10-15 минути и добавете солта. След нея добавете и маслото на малки парченца. Месете докато се усвои напълно. Оставете за 30 минути и направете разпъване и сгъване. Това се прави още 2 пъти през 30 минути. Оставете за 2 часа да втаса и разделете на 4 топки.





Покрийте за 15 минути на плота да постоят. Разточете всяка топка на лента, може да си помогнете и с машинка за паста. Тестото е меко така, че внимавайте ако ползвате машинка да не я напълните с тесто. 



Намажете лентата с масло и я завийте на стегнато руло. Разтеглете го леко върху плота за да се получи по дълъг фитил. Оставете настрана. 



Процедурата се повтаря с всички топки. След като са станали на фитили ги нарежете на две по дължина с нож за пица става много лесно. Доближете плътно двете половинки. това ще е едната част от плитката. 



След като си разрежете всички плитки оплетете и поставете във форма за печене на кекс с хартия на дъното и оставете да втасва докато почти изпълни формата. 





Намажете с яйце и печете на 180 градуса за около 35 минути. 




Аз лично пека в не напълно загрята фурна. Имайте предвид, че като почне да се пече маслото се топи и започва да капе, ако не сте си оставили малко местенце, за да не избликне, ще направите димна завеса у вас (правила съм го).


Да Ви е сладко!


Какво да ви кажа удоволствието е ....нямам думи.
Направете си го и споделете с бутоните под публикацията. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар