понеделник, 5 март 2018 г.

Многолистен бриош






Замислям от доста време да се пробвам с тези многолистни бриошчета, гледам ги гледам и най-на края го забърках.  Естествено промених малко състава, както винаги. Добавих малко повече захар и малко аромати, защото на мен някак по ми върви да е по-сладичък бриоша. Много обичам филийка бриош с масло и мед или ароматно сладко, та затова си го доизмислих.




Незнам към френските или към датските рецепти спада тази, но е много много вкусноооо.


Необходимите продукти за стартера -44 гр квас, 134 гр брашно, 75 гр вода.
За финалното тесто: стартера, 360 гр брашно, 145 мл прясно мляко, 100 гр захар, 10 гр сол, 7 гр прясна мая, 40 гр масло, 150 гр масло за мазане на пластовете, от мен 1 ч л ванилова захар натурална, лимонова есенция.

От тези продукти направих един голям и един малък бриош, но мисля, че ако направя два еднакво големи ще е най- добре. 


Смесете продуктите за стартера и остаавете да стои една нощ. На сутринта омесете тестото с всички продукти без маслото и солта. Оставете да постои 10-15 минути и добавете солта. След нея добавете и маслото на малки парченца. Месете докато се усвои напълно. Оставете за 30 минути и направете разпъване и сгъване. Това се прави още 2 пъти през 30 минути. Оставете за 2 часа да втаса и разделете на 4 топки.





Покрийте за 15 минути на плота да постоят. Разточете всяка топка на лента, може да си помогнете и с машинка за паста. Тестото е меко така, че внимавайте ако ползвате машинка да не я напълните с тесто. 



Намажете лентата с масло и я завийте на стегнато руло. Разтеглете го леко върху плота за да се получи по дълъг фитил. Оставете настрана. 



Процедурата се повтаря с всички топки. След като са станали на фитили ги нарежете на две по дължина с нож за пица става много лесно. Доближете плътно двете половинки. това ще е едната част от плитката. 



След като си разрежете всички плитки оплетете и поставете във форма за печене на кекс с хартия на дъното и оставете да втасва докато почти изпълни формата. 





Намажете с яйце и печете на 180 градуса за около 35 минути. 




Аз лично пека в не напълно загрята фурна. Имайте предвид, че като почне да се пече маслото се топи и започва да капе, ако не сте си оставили малко местенце, за да не избликне, ще направите димна завеса у вас (правиласъм го).


Да Ви е сладко!


Какво да ви кажа удоволствието е ....нямам думи.
Направете си го и споделете с бутоните под публикацията. 
За всички които не са чели предните ми постове :)  
Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята""Сладко удоволствие""Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/  Благодаря Ви предварително!



Няма коментари:

Публикуване на коментар