вторник, 26 декември 2017 г.

Мадлени с кафяво масло и бадеми - Brown butter almond Madeleines




Купих си формички за мадлени и започнах да се ровя за рецепти. От рецепта на рецепта попаднах на тази. Изобщо не се зачудих дали да я почна само, като си представих аромата на леко запържено масло и вече знаех, че това е по мой вкус. 

От едно известно време си купувам домашно прясно мляко. Като сваря една тенджера мляко около 4-5 литра се събира толкова много каймак, че реших да си направя масло в домашни условия. Получава се лесно и е супер вкусно масло, което си мирише на истинско. Та по повод за аромата на маслото се отпуснах да ви обяснявам, защо разбрах набързо, че това е моята рецепта. Сега на въпроса за мадленките, нежни, ароматни и прекрасни, френска му работа.



Необходимите продукти: 
170 гр масло, 
85 гр брашно, 
60 гр бадемово брашно, 
щипка сол, 
140 гр захар, 
3 големи яйца плюс един жълтък,
1/4 ванилов екстракт ( аз ползвам натурална ванилия на прах), 

1/2 бадемов екстракт( а този аромат замених с портокалови корички), 

1 ч л бакпулвер(от мен).


Разтопете маслото в касерола докато покафенее и замирише на ядки, внимавайте да не го изгорите. Намажете с разтопено масло формите за мадлени. Оставете маслото да се охлади но не да се втвърди.  Смесете брашното с бадемовото брашно, бакпулвера и солта. Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете ароматите, добавете сухите съставки, като разбърквате внимателно. Накрая добавете и маслото. Оставете да постои един час и след това сипете с помощта на лъжица за сладолед във формите и печете на 180 градуса, до леко зачервяване на крайчетата. Извадете внимателно от формите и оставете да се охладят. По желание украсете с бял шоколад и поръсете с шам фъстък или кокос. Най-вкусни са леко топли или след няколко часа на стайна темперетура. 

Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала рецептата, споделете с бутоните под публикацията. Стават за празник и делник 😊



Ingredients

6 oz (1 1/2 sticks, 170g) unsalted butter
1/2 cup (3 oz, 85 g)all purpose flour
1/2 cup (2 oz, 60 g) almond flour
Pinch of table salt
1/2 cup plus 2 tablespoons (5 oz, 140 g) granulated sugar
3 large eggs plus 1 large yolk
1/4 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon almond extract

Melt the butter in a small saucepan. Continue heating the butter until it foams, bubbles and the milk solids fall to the bottom of the pan. Allow the milk solids to brown.
Pour the browned butter into a small dish, leaving the browned milk solids in the pan.
Reserve a tablespoon of the browned butter to grease the Madeleine pan.
Set aside the remaining butter to cool but not solidify.
Whisk together the flour, almonds and salt.
Whisk the eggs with the sugar and extracts until the eggs are pale, aerated and leave a "ribbon" when the whisk is drawn through the mix.
Fold in the flour with a wire whisk.
Fold in the browned butter.
Rest the batter for 1 hour.
Bake 8-10 minutes until golden brown.
Best eaten slightly warm or within a couple of hours of baking.

Няма коментари:

Публикуване на коментар