четвъртък, 28 декември 2017 г.

Меденки с мусковадо


Открих си тук едни меденки, които ме заинтригуваха и реших да си ги направя. Те са по- подходящи за декорация, но аз реших да си направя за Коледа слепени с мармалад. Аромата на мусковадо е много силен и различен, така че не заменяйте с бяла захар.


Необходимите продукти:
100 гр кафява захар Мусковадо
100 гр бяла кристална захар (общо количество 200 гр)
200 гр мед
200 мл олио
10 гр бакпулвер
микс от подправки - канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джиндифил
650 гр бяло брашно
2 яйца
За захарния сироп:
100 мл вода
100 гр кристална захар
 Необходим ви е ако искате да декорирате с фондан. Мажете меденката с него и залепяте фондана.

Двата вида захар заедно с медът се слагат да кипнат на котлона в тенджера с дебело дъно. Разтопяват се на среден огън, като от време на време се разбъркват. Когато захарта се стопи напълно се сипва бакпулверът и останалите подправки. От бакпулверът се ообразува бяла пяна, което е нормално, не се притеснявайте. Затова работете с по-дълбока тенджера, за да не кипне извън нея. Прехвърлете сместа в купа и охладете за 5 минути. Към сместа се добавят едно по едно яйцата и накрая олиото. Разбъркайте много добре.
Слагаме по малко от пресятото брашно. Когато сместа стане трудна за разбъркване с лъжица, прехвърляме тестото върху много набрашнен плот и продължаваме да месим на ръка. Меси се докато се получи меко и гладко тесто, внимавайте с брашното. Ако добавите повече от необходимото, меденките ще станат твърди. Тестото се опакова във фолио и се поставя в хладилник, за да стегне.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот и се разточва около 5 мм. Изрязват се формички, в моя случай сърца и се слагат върху пекарска хартия. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С или 160 С с вентилатор около 8-10 минути, но не повече от 12 минути. Изваждат се когато по краищата се зачервят и се охлаждат. След това слепете с мармалад и оставете в кутия, която е плътно затворена. На следващия ден са мекички и супер вкусни.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията!



Няма коментари:

Публикуване на коментар