неделя, 17 декември 2017 г.

Коледна 3D елхичка



Украсете дома си с ароматна коледна елхичка топяща се в устата!

Отново страхотна рецепта на Йоли с едно малко допълнение от мен. Тъй като тя спомена, че сладките не са много сладки аз добавих и малко мед.

Реших да изпробвам новите си формички за да направя и първата ми 3D елха от карамелени меденки.


Необходимите продукти:
250 гр захар,
100 мл вряла вода,
100 г масло на кубчета,
2-3 щипки сол,
1 ч л сух джинджифил,
по 1/4 ч л фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил( аз ползвах подправки смесени подправки за меденки)
1 яйце
450 гр бяло брашно София мел - За дома,
50 гр мед.


За глобяване и декорация:
80 гр черен шоколад, 
80 мл течна сметана,
1 пакет захарни конфети 

на Д-р. Йоткер


.




Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд.  Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни!Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел. 

Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло. Сега добавете и меда.

Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто. 

Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка. 


На следващия ден разточете тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 минути в загрята на 180 градуса фурна. Внимавайте да не препичете бисквитите, трябва да останат с приятен карамелен цвят!


Сглобете елхичката като използвате ганаш от черен шоколад.



Украсете с бяла глазура на Д-р. Йоткер. Поръсете захарната декорация преди да изсъхне глазурата! Може да използвате и друг вид декорация предлагат се много видове на Д-р. Йоткер.



Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала идеята за моята елхичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа!



Няма коментари:

Публикуване на коментар