петък, 30 юни 2017 г.

Tорта Плодова ванила



Лято е, жега е а на мен ми се твори и ми се пече.... Как да стане това като в Пловдив е 40 градуса на сянка?
Трабва да се мисли нещо с възможно, най-малко топлинна обработка, защото си имам и повод да почерпя, моята половинка има рожден ден. С много любов и според неговият вкус приготвих тази тортичка. 
Бях запазила рецепта от фейсбук на един блат, който изглеждаше перфектен на снимката. Трябва да ви кажа, че наистина е перфектен. Ако искате пухкав, богат, равен блат за торта с аромат на ванилия и лимонови корички по желание.



Необходимите продукти: 5 яйца, 1 1/2 ч ч захар, 2 ч ч пресято брашно, 10 гр бакпулвер, 2 бр ванилова захар, 1/2 ч ч олио, 1/2 ч ч топло прясно мляко.

Разбийте добре на гъст крем яйцата със захарта и ванилията. След това добавете олиото на струя. Следва половината топло мляко, след него половината брашно с бакпулвера, пак мляко и завършвате с брашното. Бъркайте с шпатула или на ръка с бъркалката на миксера, за да не спадне сместа. Печете на 160 градуса без вентилатор. 
Формата е  с диаметър 24-25 см,  чаша вместимост 300 мл.
След като се изпече оставете няколко минути да се охлади във формата, отделете я и оставете да се охлади напълно върху решетка. Получава се равен и висок блат, разделете го на три равни части. 


За крема: 500 гр маскарпоне, 300 мл млечна сметана 35%, 150 гр кондензирано мляко, ванилия, лимонова кора.



За глазурата: 150 гр бял шоколад, 150 мл сметана.
Сладко от диви ягоди, 2 чаши пресни малини, боровинки, ягоди каквито плодове харесвате, аз използвах микс.
За украса леко запечени кокосови стърготини и кашу, плодове и листенца мента, шамфъстък.



Сглобете тортата в подходящ поднос или чиния, като започнете от най-долното парче на блата. Сиропирайте леко с портокалов сироп, намажете 1/3 от крема. Подредете плодове и поставете вторият блат. Редувайте така докато завършите с крем и измажете тортата отгоре. Оставете да стегне в хладилник. Отстранете ринга ако сте ползвали такъв и измажете тортата и отстрани. Панирайте страните с кокосови стърготини и кашу. Залейте с шоколадовата глазура. Отново оставете да се стегне за малко в хладилник и украсете по ваше желание.

Ако тортата постои цял ден става още по хубава!





Да Ви е сладко, а на мен да ми е жив и здрав мъжа :) !




Ако Ви е харесала моята тортичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар