неделя, 18 юни 2017 г.

Je t'aime - Торта "Обичам те"



Една малка френска тортичка която обра точките и всички я похвалиха. Направих я за моят син който се върна след 10 месечно студентстване в Дания. Тъй като пропуснах и рожденният му ден и именият му ден реших, че ще го посрещнем царски с торта баница питка уникален кекс пържолки и най-вече салата от български зеленчуци. Кръстих я така защото исках да му кажа хиляди пъти, че го обичам. 
На скоро се сдобих с книжакта на Джулия Чайлд и реших че това е добър повод да се доверя на някоя рецепта за торта от тези в нея. 
Преди да напиша всичко за тортата искам да споделя, че това е страхотна книжка за всички, които тепърва се захващат с готвене и печене. Всичко е обяснено перфектно и трябва само да следвате указанията. 
Не се стряскайте от 763-те страници, чете се леко аз я взех, като настолна книга вече.

Сега за тортата избрах си рецепта за шоколадови блатове и ванилов крем. Естествено имаше и малки добавки от мен иначе нямаше да го има моят подчерк.

За блатовете: 100 гр тъмен шоколад (60%минимум), 2 с л силно кафе, 3 1/2 с л меко масло, 3 жълтъка, 1/2 ч ч захар, 3 белтъка, 1 щ сол, 1 с л захар, 1/3 ч ч брашно, ванилия по желание в рецептата нямаше но аз си добавих 1 ч л ванилова пудра захар.


Пригответе си форма за торта с диаметър 20 см.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Разтопете шоколада на водна баня с кафето и маслото. Оставете настрана. Разбийте жълтъците със захарта (1/2 ч ч), в друга купа разбийте белтъците на пяна добавете солта и след това и 1 с л захар. Ако имате 2 миксера може да правите всичко едновременно. Разбивайте до гъст сняг. Добавете шоколада към жълтъците и разбъркайте с шпатула. Добавете част от белтъците и малко пресято брашно, разбъркайте внимателно да не спадне сместа. така на части добавете всички белтъци и брашно. Веднага изсипете в приготвената форма и печете на 180 градуса до суха клечка или за около 25 минути. Оставете да се охлади около 10 минути във формата и тогава извадете върху решетка. Когато е напълно студен може да се разреже на две.

За сиропирането на блатовете използвах около 30 мл кафе смесено с 20 мл бейлис.


За крема: 450 мл прясно мляко, 5 жълтъка, 130 гр захар, 1/2 ч ч брашно, 1 желатин, 1 ч л ванилия, 1 с л масло,100 мл сметана, 50 гр бял шоколад, 1 ч л какаово масло, 160 гр маскарпоне.

Сложете млякото на котлона да се загрее.Разбийте жълтъците със захарта добавете брашното. Добавете млякото на струйка и бъркайте непрекъснато. Върнете на котлона и бъркайте докато се сгъсти на средна степен на котлона. Махнете от топлината и добавете маслото, шоколада, ванилията и предварително накиснатият желатин. 
Оставете да сеохлади напълно. Смесете маскарпонето с разбитата сметана и след това и с крема. 

Допълнително за плънката 1/2 ч ч малини и боровинки, 1/3 ч ч нарязани бадеми.



Сглобете тортата като започнете с единият блат на дъното на чинията или подложката за торта. Сиропирайте леко, поставете ринг около блата и изсипете половината от крема. Поръсете с малини, боровинки и нарязани бадеми. Сложете вторият блат и сиропирайте. Завършете с втората половина от крема. Оставете в хладилник да се охлади напълно. Махнете ринга и залейте с разтопен шоколад. Украсете по ваше желание, аз нямах време да се заигравам с украсата, но пък вкуса компенсира.


Да Ви е сладко!

Ако и на вас ви харесват малките тортички, като бижута направете си една такава, няма да съжалявате.

Всички мои предложения лесно може да следите и във Фейсбук. 

1 коментар:

  1. С вкусна и красива торта си посрещнала момчето си, Любче!
    Бъдете живи и здрави и се радвайте на взаимното си присъствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване