неделя, 23 август 2015 г.

Сладки фунийки с крем



Детството ни имаше само домашни сладки и торти , но пък какви сладки бяха......

Най накрая и аз да си направя фунийки:  http://ilrai.blogspot.com/2015/04/blog-post_19.html





За тестото: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна ч.л. сода  бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 1 ванилия, около 700 г брашно, щипка сол

За крема: 1 л. прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 50 г краве масло, 1 капсула ванилия.


Използвам чаена чаша с вместимост 200 мл.
Започваме с приготвянето на крема, и да споделя този крем е достатъчен почти за две дози фунуйки. Отделете чаша и половина от прясното мляко. Яйцата разбийте със захарта, прибавете  постепенно брашното и отделеното мляко. Разбъркайте се до получаване на гладка смес.
Останалото мляко се сложете да заври, отместете от котлона и в него се изсипете сместа с яйцата. Разбъркайте хубаво и върнете на котлона до завиране, като бъркате непрекъснато. След като заври докато е топъл  прибавете  маслото. Отново бъркайте и оставете да се охлади напълно. 


Брашното  пресейте и изсипете  яйцата в него. Прибавете киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Замесете и меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото и добавяйте постепенно, за да не се получи прекалено твърдо тесто. Оставя се за 20 минути покрито с чиста кърпа, да почине.


Вземете половината от него и  разточете на правоъгълник с дебелина около 4 мм и дължина около 25 см , нарежете ленти широки около 1,5-2 см.  Формичките се намазват с олио. Навийте тестото на фунийките, като застъпвате леко и нежно притиснете, сложете в тава, застлана с хартия за печене. 
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до златисто.


Да Ви е сладко!
Ако и Вие харесвате фунийки не се колебайте да си направите,аз цял живот се каних да си направя и сега не съжалявам. Споделете ги с бутоните под публикацията и дано накарам някой да ги пробва. 


Ето и една друга рецепта която ще изпробвам другият път:

http://www.kulinarno-joana.com/2013/08/sladkish-bukli-ili-funiiki-s-krem/



И след като ги опитаха всички си поръчаха фунийки на мига!




Така че в почивният ден се заех да навивам и това е резултата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар