петък, 21 август 2015 г.

Африканска маргарита


Благодаря за рецептата на Валя и Ирина


Необходими продукти за форма с диаметър 26 см, (при мен 26 см форма се получи не много дебел блат който реших че няма да режа на два отделни). 

За блатовете: 5 яйца, 1.5 чаша фино бяло брашно, 1 чаша захар, 4 с л с връх какао, 1 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио, 1 ч л сода + 2/3 ч л лимонтозу

За крема: 900 мл прясно мляко, 1 пакет (60 гр) пудинг - ванилия, 3 жълтъка, 1 чаша захар, 200 гр масло2 пак. желатин. Сочни круши, малини и боровинки. Поръска от кокосови стърготини по желание.



Фурната загряваме на 180 градуса.

Яйцата и захарта разбиваме крем. Добавяме последователно  олиото и  

киселото мляко  разбиваме с миксера. След това добавяме пресятото брашно с какаото, лимоновата киселина и содата разбъркваме. Получава се средно гъсто какаово тесто.  Сипваме 2/3 от тестото във форма със свалящи се бордове и диаметър 26 см на дъното на която се сложили хартия за печене. Печем блата на 180 градуса до суха клечка. Готовия блат изваждаме внимателно и оставяме върху решетка да се охлади. Другата 1/3 от тестото изсипваме в по-малка форма постлана с хартия и печем заедно във фурната на две нива. Ако е необходимо разменяме местата на формите по време на печенето.

Загряваме 800 мл от прясното мляко. Другите 100 мл мляко със захарта и трите  жълтъка разбиваме добре и добавяме нишестето. Отстранете за минутка млякото и добавете разбитото нишесте при непрекъснато бъркане. Върнете на котлона и бъркайте до 1-2 минути всичко ще е готово. Отстранете от котлона и добавете накиснатия желатин.  На края добавяме студеното масло, предварително нарязано на малки парченца и бъркаме до пълното му разтопяване. 



Аз направих малко по-различно сглобяване защото блата не стана много дебел така че да го разрежа на половина. Плодовете нарязваме на малки парченца. На дъното на форма с подвижен борд слагаме подложка за торта за лесно изваждане на готовата торта.

Стените на формата обвиваме с фолио за свежо съхранение, което ще премахнем след като тортата стегне и я освободим от формата.

Сложете големият блат на дъното на формата и го покрийте с плодове.
Върху блата  и плодовете изсипваме крема, върху него подреждаме парченцата от малкият блат.

* Точно в средата на по-малкият блат изрязваме с помощта на чашка кръгла формичка с подходящ диаметър дупка. Малкото кръгло парченце блат внимателно изваждаме и поставяме в средата на крема това са тичинките на маргаритката.


С помощта на резачка за тесто или остър нож  разрязваме кръга на 4 равни части, а след това всяка четвъртинка на още 3 части. Трябва да получим 12 приблизително еднакви по размери "листца". Подредете и тях като маргаритка. Готовата торта оставете в хладилник за няколко часа, за да се стегне и напои.  


Може да украсите "листцата" с шоколадова глазура. 




Да ви е сладко!

Ако Ви е харесала моята африканска маргаритка може да споделите с бутоните под публикацията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар