За блатовете: 3 яйца, 100 гр захар, 50 мл олио, 80 мл прясно мляко, 150 г брашно, 10 гр бакпулвер, 2 с л какао, 1 с л разтворимо кафе.
Подготвяме две форми с диаметър 20 см. Фурната е загрята на 170 градуса.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Към жълтъците добавяме захарта и разбиваме добре, следват олиото и млякото.
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и ги добавяме към яйцата.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и ги добавяме накрая с шпатула.
Сега е момента, в който разделяме сместа на две части, към едната добавяме какаото, към другата кафето.
Печем 25 минути или до суха клечка.
*ако нямате форми с такъв диаметър може да използвате алуминиеви тавички, продават в различни големини, аз използвах такива с хартия на дъното, по-лесно се изважда после.
За шоколадовият мус: 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/, 100 г захар, 100 г черен шоколад, 10 г желатин, 150 мл сметана за разбиване, ванилия.
Млякото и захарта се слагат в дълбока касерола и се загряват на слаб огън докато се разтопи захарта.
Яйцата, нишестето и ванилията се разбиват много добре, към тях се добавя на тънка струя топлото мляко при непрекъснато бъркане и цялата смес се връща на котлона докато се сгъсти. Бъркаме постоянно.
Сваляме от котлона и добавяме шоколада, бъркаме докато се стопи напълно. Оставяме на страни да изстине напълно.
Желатина се приготвя както е посочено на опаковката, добавя се към крема.
Накрая е разбитата сметана.
За муса с кафе: 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/, 100 гр захар, 1 с.л. разтворимо кафе, 10 гр желатин, 150 мл сметана за разбиване, ванилия.
Муса е напълно идентичен с шоколадовия, разликата е в добавянето на кафе, вместо шоколад, затова аз ги сварих заедно и след това разделих, и добавих шоколад и кафе.
За сиропа : 1 1/2 ч ч вода , 1 1/2 ч ч захар, 2 с л бърбън или друг алкохол.
За глазурата: 100 гр черен шоколад, 50 мл прясно мляко.
В касерола с дебело дъно разтапяме шоколада, махаме от котлона и започваме да добавяме млякото на тънка струя като разбъркваме непрекъснато, докато стане гладък и лъскав.
Сглобяване на тортата:
В дълбок ринг поставяме първо блата с кафе леко трампирайте със захарен сироп.
Муса с шоколад, парченца банан, блата с шоколада и него трампирайте.
Най-отгоре муса с кафе. Оставяме да се стегне за 4-5 часа, най-добре за през нощта.
Муса с шоколад, парченца банан, блата с шоколада и него трампирайте.
Най-отгоре муса с кафе. Оставяме да се стегне за 4-5 часа, най-добре за през нощта.
Изваждаме тортата от ринга и глазираме. Украсете по желание
Няма коментари:
Публикуване на коментар