четвъртък, 30 август 2012 г.

Тарт с круши и сини сливи


Крехко, ароматно, вкусно и завладяващо удоволствие. Много лесен и бърз за приготвяне този сладкиш ви става любим от първата хапка, щом го вкусите ви се иска веднага да си направите още един.



След като си направихме сладко от круши и сливи реших, че ще комбинирам тези два плода  в някой сладкиш. Не мислих много и бързо забърках маслено тесто като за тарталети идеята ми беше почти готова . 




За масленото тесто : 1 яйце , 1 ч захар, 200 гр масло, 300 гр брашно и малко още за доомесване и разточване, ванилия . 


                                             За плънката: 4 круши, 5 сливи, 1 ч.ч. захар. Разтопява се захарта до светъл карамел излива се в тавичката в която ще се пече сладкиша. Отгоре се нареждат крушите и сливите нарязани на тънки ( но не съвсем ) резени. Може да направите цял кръг круши и в средата кръг сливи аз ги редувах сливка -крушка . След това в дупчиците между плодовете поръсих цели ядки шам фъстък. А сега е ред на тестото направете малък кръг и го поставете върху плодовете. Притиснете леко и оформете  хубаво тестото , не се прави борд защото после сладкиша се обръща. Пече се на 180 градуса до готовност на тестото . Когато е леко златисто е вече готово. Не обръщайте веднага след като го извадите от фурната , защото ще изтече. Но не трябва да е напълно студен защото карамела ще стегне и няма да го извадите .



                                       А сега и една бонус рецепта за мързелив мармалад .


 Сини сливи една голяма купа може би 2-3 килограма , почистени от костилките се смилат през месомелачка . Разбърквате ги с 500 гр захар и ги слагате във фурната да се пекат когато са се посварили се слага още 500-600 гр захар и се допича докато се сгъсти съвсем . Накрая слагате по желание 1-2 листенца барбароза много хубаво се получава. Слагате го горещ в сухи бурканчета и не се налага варене .


“I’m joining TidyMom and Whirlpool for the 4th Annual Love the Pie Party and entered to win a new Whirlpool Gold® Induction Range

1 коментар:

  1. Страхотно изкушаващ десерт! Сигурна съм, че е станала много ароматна комбинация!

    ОтговорИзтриване