събота, 6 януари 2018 г.

Хляб с куркума и мляко




Квас! 


Нова завладяваща страст, която ме кара да правя хяб всеки ден и да се усмихвам. 


Ако сте решили да се захванете с правенето на квасен хляб заредете се с много търпение. Най-важното от всичко е да си отгледате силен квас и да го използвате в най-активния момент на кваса.


Ако бързате и решите да месите с не много силен квас може да си хапнете някоя друга "летяща чиния" и у нас се е случвало. 


Ако решите да сложите повече квас, за да се надуе хляба рискувате да си хапнете някой друг по-кисел хляб. Така че запазете спокойсвие и търпение докато кваса ви е силен и удвоява обема си за час-два.


Необходимите продукти: 350 мл прясно мляко, 550 гр брашно, 10 гр сол, 150 гр теечен квас, 1 ч л захар, 3 с л олио. 


Сложете млякото и брашното в купа и омесете колкото да се намокри всичкото брашно оставете да стои поне 30 минути може и 1 час. Добавете кваса, захарта и куркумата и омесете добре с миксер или хлебопекарна. Оставете за 30 минути и добавете солта и зехтина, омесете докато се поеме всичката мазнина. Оставете за 30 минути. Следва S&F ( разтягане и прегъване) през 30 минути поне 3 пъти. Оставя се да втаса за 3 часа на стайна температура и се оформят две хлебчета. Оставят се в подходящи форми да втаса. Може на стайна температура и да се пече веднага, може и да се остави на студено и да се пече по-късно. Аз оставям за една нощ на студено и на другия ден пека. На мен ми се получава по-добре когато оставя поне час на стайна температура. Директно от хладилника не ми е най-добрият вариант. Пека в затворен съд с капак. на 230 градуса за 20 минути и още около 15 на 180 градуса без капак. 

Извадете и охладете на решетка.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за моя жълт хляб направете си го и споделете с бутоните под публикацията.




2 коментара:

  1. Не се шегувам, не съм виждала по примамливо изглеждащ хляб...ааах, да можех да се пресегнаааа:))
    Кваса наистина завладява, дава някаква енергия не само хапването на хляб, замесен с него, но и самото приготвяне.
    Изпитах наскоро тази магия. За съжаление ежедневието ми е доста натоварено и не можах дълго да отгледам кваса, в един момент загина. Мисля, че не можах и да отгледам най-добрия, особено като виждам този хляб...
    Дано пак се реша да си направя квас и да съумея да го поддържам. Ако не - като се пенсионирам:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На кваса само трябва да му хванеш цаката и е лесен за употреба. Може да се съхранява във всякакви варианти така че ако няма да печеш може да си сложиш във фризера или хладилника, може да изсушиш на топчета или люспи. Стига да обичаш да се плескаш като мен ;) Хубав ден!

      Изтриване