понеделник, 8 януари 2018 г.

Сладък кравай с квас и локум



Преди да ви разкажа за кравайчето ще ви разкажа за тази красива покривка, която получих, като подарък от моята приятелка. Подарък изработен от нейната майка с много труд и любов. Много ценен за мен, защото аз изключително много ценя всичко, което е ръчно изработено. Там майстора  влага нещо от себе си. Така е и с тортите при мен 😉


Благодаря ти Нелка за прекрасните покривки!


И това не е всичко, представете си, имам си три различни. Обещавам ще ви ги покажа скоро и другите.


Необходимите продукти: 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 130 гр захар, 150 гр течен активен квас, 1 ч л ванилия, 2 ч л портокалови корички, 200 гр локум, портокалови резенки, 60 гр масло, 30 мл олио, 600 гр бяло силно брашно. 
За намазване: 1 яйце
За поръсване: захар и филирани бадеми.


Замесете млякото с яйцата и брашното, колкото да се поеме брашното и оставете да стои 1 час. Добавете захарта, солта и кваса и омесете добре на ръка или с миксер. Оставете да стои 30 минути и направете разпъване и сгъване няколко пъти. Оставете отново за 30 минути и повторете процедурата три пъти през 30 минути. Оставете да втаса 3 часа на стайна температура и разделете на две. Разточете кора около 7мм дебела.
Разрежете по дължина на две и поръсете с локум и портокалови реценки.



Навийте дълги тъки рула. Усучете ги и навийте на кравай. Поставете във форма за печене и оставете да втаса за една нощ на студено. Намажете с яйце поръсете с бадеми и захар. 



Печете на 180 градуса за около 30 минути.



Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията!



Не мога да и се нарадвам... на тази покривка😉


Няма коментари:

Публикуване на коментар