сряда, 31 януари 2018 г.

Козунак с квас локум и шоколад



След като публикувах във фейсбук всички искаха рецепта. Ами сега като направих всичко едно към гьотере.... Помислих какво сложих и почвам да пиша рецептата. Все ще се скалъпи рецепта ами като не направих хубави снимки ..... ще ви го показвам по домашному.


Необходимите продукти: 3 яйца 400 мл прясно мляко, 60 гр масло, 250-300мл квас активен теченбял квас, 130 гр захар, 1/2 ч л сол, 1 ч л натурална ванилия, 1 ч л лимонови корички, 1 с л ром, 60 мл олио, 1/2 ч л сол, 7 ч ч бяло брашно според брашното може да ви поеме повече или по-малко. 


Прясното мляко яйцата и захарта се смесват и се добавя половината от брашното. Оставете да постои половин час. Добавете кваса и останалото брашно. Омесете добре и оставете за 30 минути. Добавете солта и маслото на кубчета и месете докато изчезнат напълно и стане гладко тесто. Оставете за 30 минути. Разтегнете и прегънете няколко пъти и отново почивка 30  минути. Разпъването и разтягането се прави 3 пъти. Аз разтягам по един специфичен начин за да се образуват конци. Оставих на коридора на хладно, установих че на много студено не мръдват хич. След като втаса тестото трябва да удвои обема си. Разделете го на две и оформете два козунака. Можете да сложите локум и шоколадови топчета за плънка, а ако обичате може и стафиди да накиснете. Оставете да втасват в кексова форма с хартия на дъното. Може на хладно цяла нощ може и на стайна температура до готовност. Когато са готови се мажат с яйце и се поръсват с бадеми и захар. Пекат се на 180 градуса за около 35 минути. Трябва да се наблюдават да не прегорят, ако има такава опасност покрийте с хартия.


Да Ви е сладко!



Тренирайте за Великден 😊
Ако ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар