От много време се чудя дали да пробвам или не новата ми форма.
Вчера най-накрая го направих, търсих много рецепти, изгледах много клипчета и накрая се спрях на тази.
Необходимите продукти: 125 гр масло, 500 гр брашно, 2 с л пудра захар, 1 щ сол, 1 жълтък, 180 мл студена вода.
За пълнежа: 500 гр печени фъстъци, 200 гр пудра захар, канела по желание.
Фъстъците се обелват от люспичките и се смилат с пудрата захар на пюре. Добавя се канелата и се размесва добре. Направете топчета като малки черешки и оставете настрана.
Маслото за тестото се стопява. В купа пресейте брашното и добавете към него солта, захарта и ванилията. Разбъркайте и добавете маслото, направете на трохи. Добавете жълтъка разбит във водата и омесете тесто. Не прекалявайте с месенето. Тестото покрийте с найлоново фолио. Пригответе си кръгъл резец, форма за пълнене, точилка и тавичка с хартия на дъното.
Разточете 1/6 от тестото, другото нека стои покрито. Направете тънка кора около 1-2 мм.
Изрежете кръгчета и във всяко кръгче сложете по едно топче от плънката.
Сгънете и притиснете тестото, така че да обвие плънката равномерно от всички страни, ако ви остане опашчица от тесто просто я окъснете внимателно.
Сложете готовата сладка в форма, за да я притиснете и да се образуват красиви шарки.
Разточете 1/6 от тестото, другото нека стои покрито. Направете тънка кора около 1-2 мм.
Изрежете кръгчета и във всяко кръгче сложете по едно топче от плънката.
Сгънете и притиснете тестото, така че да обвие плънката равномерно от всички страни, ако ви остане опашчица от тесто просто я окъснете внимателно.
Сложете готовата сладка в форма, за да я притиснете и да се образуват красиви шарки.
Подредете в тавичка близо една до друга, не се надуват и залепват. Печете на 160 градуса до леко розово от долната страна.
Може да поръсите с пудра захар или да залеете с сироп. Аз не открих с какво точно ги поливат затова ви ги представям така.
Ако някой знае с какво се поливат нека го напише в коментар ще бъда благодарна.
Ако Ви е харесала рецептата споделете с бутоните под публикацията!
Няма коментари:
Публикуване на коментар