неделя, 26 февруари 2017 г.

Торта "Телепорт"



Вкусът на тази тортичка буквално телепортира сетивата в друго измерение, много ми допадна и затова я кръстих така. Крема е супер нежен с приятен портокалов аромат. Платките са хрупкави, наситени и ароматни от ядките особено дивите лешници.



Наскоро правих друг десерт с подобни платки и крем, но исках да променя с малко по-плодов и детски аромата. 


Реших, че ще е портокалов, защото си подхожда с ядките и шоколада.


И така ето го моето ново попълнение в сектор любими торти.



Необходимите продукти: 4 белтъка, 1 с л нишесте, 80 гр орехи, 50 гр диви лешници леко запечени, 180 гр захар.



Сложете орехите, лешниците и нишестето в блендер с пулсиране смелете на ситно ядките. Разбийте леко белтъците със солта. После доразбийте като добавяте постепенно захарта. Като стане гъста и лъскава сместа добавете ядките и разбъркайте с шпатула. Поставете сместа в пош и оформете 4 кръга по 16 см диаметър. Останалата смес направете на малки кръгчета. Испечете на 120 градуса за час и половина. Оставете във фурната да се охлади. Отстанете хартията.



За крема: 4 жълтъка, 175 мл прясно мляко, 60 гр захар, 1 с л нишесте, 1 ванилия, 1 ч л портокалови корички, 50 гр масло, 250 гр маскарпоне, 2 с л пудра захар,160 мл сметана.




Сварете крема от жълтъците захарта, ванилията, млякото и нишестето. Добавете маслото, разбъркайте и оставете да се охлади завит с фолио, за да не хваща коричка.
Разбъркайте маскарпонето с портокаловите корички и пудрата захар. Добавете го към крема. Разбийте сметаната и я добавете към крема.


Изсипете крема в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте, като спирала върху пърата платка. Сложете втората и отново шприцовайте крем. Така до последната платка, завършете с крем. Оставете в хладилник да се стегне и охлади. Поръсете с какао по края и залейте крайчетата с шоколадов ганаш. Украсете по ваше желание. 



Да Ви е сладко!

Ако ви е харесала моята тортичка споделете я с бутоните под публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар