сряда, 8 март 2017 г.

Сладкиш - "За мама"




Колкото и нескромно да звучи, създадох велик сладкиш в памет на моята майка. Това е вкус от небето, през цялото време докато го приготвях си мислех, колко много я обичам и колко много ми липсва. Обичта и мъката се борят в мен всеки път, когато мислите ми са с нея. Така се преплетоха и вкусовете на този десерт. 


Лешникова нуга, тъмен шоколад, маскарпоне, портокалов аромат и бадеми.


Чудя се дали да публикувам рецепта или просто да ви го покажа и да замълча.
Сякаш нещо иска да остане скрито и лично само за мен. Страстта ми на сладкар обаче крещи и иска да ви покаже нещо много вкусно и деликатно.
 Мислите ми днес явно ще са много противоположни, като чувствата ми. 


Необходимите продукти за платката Жоконд: 85 гр белтъци, 85 гр цели яйца, 23 гр захар, 68 гр бадемово брашно, 68 гр пудра захар,12 гр брашно, 15 гр разтопено масло.



Смесете бадемовото брашно с пудрата захар и брашното в робот, за да стане много фино.  Добавете целите яйца в робота и разбийте отново. Разбийте в купата на миксера белтъците на гъст сняг, като прибавяте захарта постепенно. Смесете белтъците с другата смес и разбъркайте внимателно с шатула. Накрая добавете разтопеното масло. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка с хартия на дъното. Изравнете добре, трябва да е около 8мм платката. Печете на 180 градуса за около 10 минути, внимавайте тънка е и лесно може да се пресуши. Извадете я и оставете да се охлади, след това отделете хартията. 



За крема: 250 гр маскарпоне, 100 мл сметана , 3 с л кондензирано мляко, 50 гр масло, 175 мл прясно мляко, 4 жълтъка, 2 с л захар, 2 с л нишесте, 1 ванилия, 100гр лешникова нуга 45% може и с по-голям процент.


Сварете млякото, смесете на гладка смес жълтъците със захарта и нишестето. Добавете ги към топлото мляко и бъркайте на тих огън докато се сгъсти. Добавете ванилията, маслото и нугата. Разбъркайте добре и оставете да се охлади завит с фолио. След като е напълно охладен крема го смесете с маскарпоето и конденцираното мляко. Накрая добавете сметаната разбита добре на гъст сняг. Прехвърлете крема в пош с къдрав накрайник. 


За ганаша: 100 гр тъмен шоколад, 100 мл сметана. Загрейте сметаната и махнете от котлона. Добавете шоколада на парченца и бъркайте докато се разтопи напълно. Охладената платка намажете равномерно с ганаш и оставете в хладилник да се стегне ганаша.

За сиропа: 50 гр захар, 74 мл вода, портокалова кора или ена лъжичка портокалово сладко.


Изрежете крайчетата на платката, направете я на 4 равни правоъгълника. Аз разделих широката част на 4 и така се получи много добре.
Поставете едното парче в поднос или чиния, с ганаша на горе. Сложете крем и поръсете малки парченца нуга. 



Сложете втората платка с ганаша на долу и я намажете обилно със сиропа. Изчакайте да попие и намажете с крем. Отново направете това с останалите платки. Измажете сладкиша тънко с крем и го оставете да стегне в хладилник за няколко часа. Украсете по ваше желание. 
Аз се спрях на семпла украса с крем и разтопен шоколад. Трябва да измисля как да си направя по красиви шоколадови къдрички, но опита беше успешен за това да си докажа, че и в домашни условия ще направя еластичен шоколад.


Дано Ви хареса и да си го направите, за вкуса гарантирам, че е вълшебен. 



Да ви е сладко!



Споделете с бутоните под публикацията в любимата ви мрежа!


2 коментара: