четвъртък, 23 март 2017 г.

Бяла торта



Една чисто бяла торта, бяла като мляко. По случай завръщането на моята половинка от странство, реших да направя нещо сладко по негов вкус. Той много обича ванилов сладолед и не признава друг вкус, затова реших да направя торта с вкус на мляко и ванилия. 


Намерих хубава рецепта за бели блатове и след това крема си го нагласих сама. http://iambaker.net/the-perfect-white-cake/


Необходимите продукти: 2 1/4 ч ч брашно, 1 ч ч мляко, 6 големи белтъка, 2 ч л ванилов екстракт, 1 3/4 ч ч захар, 4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сол, 160 гр масло леко размекнато.




Загрейте фурната на 170 градуса. Прегответе си две формички по 22 см диаметър с хартия на дъното. Оставете продуктите на стайна температура да се затоплят. Сложете белтъците и млякото в купа и ги разбийте леко. Сложете сухите съставки в друга купа и ги смесете. Добавете маслото и направете всичко на трохи на слаба скорос с миксер или в блендер. Добавете половината от течните съставки и разбийте леко с миксера. После и втората част от течността. Разпределете сместа в тавичките и печете до суха клечка около 30 минути. Оставете да се охладят на стайна температура.


За крема : 350 мл прясно мляко, 2 яйца, 3 с л нишесте, 2 ванили, 60 гр масло, 100 мл сметана, 1 желатин, 50 гр бял шоколад, 150 гр маскарпоне. 
Сварете млякото, разбийте яйцата със захарта и нишестето. Добавете млякото и разбъркайте, върнете всичко на котлона и сварете крема при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете маслото и белият шоколад. Разтворете желатина в студена вода и го добавете в горещият крем. Разбъркайте добре и оставете да се охлади на стайа температура. 
След това добавете леко разбитото маскарпоне и сметана. 


За измазването: 100 гр маскарпоне, 100 мл бита сметана, 5 с л кондензирано мляко. 
За сиропа: 1/2 ч ч вода, 1/4 ч ч захар, 5 ч л сок от портокалово сладко.
За гарниране: банан
За украса: кокосови стърготини и бели шоколадови перлички.


Сглобяване на тортата: Сложете единият блат в тортена чиния. Сиропирайте леко, изсипете крема върхунего и подредете банана върху него. Сложете вторият блат и сиропирайте леко. Оставете в хладилник да стегне. Измажете с вторият крем и украсете по ваше желание. 


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала моята бяла торта, направете си я и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.


Тази година отново съм номинирана за най-добър блог в категория Сладко удоволтвие можете да гласувате за моя блог ако ви допада. Предварително благодаря на всички, които ще ме подкрепят, за да дадете гласа си ще трябва да се регистрирате или да влезете чрез фейсбук профила си, след това може да гласувате за всички категории. Организаторите са подготвили изненада за някой гласувал във всички категории, аз ви пожелавам успех.



2 коментара:

  1. Красота за кой ли път, Любче! И аз се бях спряла преди време на една бяла торта, но май ще пробвам първо твоята! Прекраснотия!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Люси, на мен много ми допадна на мъжа още повече :)

      Изтриване